Oscar 2019: En İyi Film Tahminleri

91. Oscar Ödülleri için adayların açıklanmasına saatler kala En İyi Film için hangi yapımların aday gösterileceğine dair tahminler devam ediyor. Son zamanlarda, Venedik, Toronto ve Telluride film festivalleri sonuçlandı ve ödüller sahiplerini buldu. Yarışlar sona ermeden önce hala bol zaman olsa da, festivallerden gelen tepkiler, seyircilerin hangi filmleri meşru Oscar adayları, hangilerinin ise beklentiyi karşılamayan girişimler olarak gördüğü konusunda biraz netlik sağlıyor. İşte beyazperde'nin derlediği 2019 Oscar ödüllerinde tanınmasının yüksek ihtimal filmler

Haberler 22.01.2019 - 10:53

  • 1
    A Star Is Born / Bir Yıldız Doğuyor (2018)
    Pek çok eleştirmenden olumlu eleştiriler aldı. Mega pop yıldızı Lady Gaga'nın ilk kez başrol deneyimini yaşadığı film, Bradley Cooper'ın da ilk yönetmenlik denemesi oldu. Film, yetenekli ancak tanınmayan genç müzisyen Ally'yi keşfedince, onun gölgesinde düşüşün eşiğine gelen bir country müzik yıldızı olan Jackson Maine'i konu alıyordu.

    Venedik Film Festivali'nden övgülerle ayrılan film, Toronto'da da seyircilerinin gönlünü fethederek bu yılın öne çıkan filmlerinden biri olduğunu kanıtladı. Filmin Venedik Film Festivali'nden aldığı Smithers Vakfı Ödülü ve Hollywood Yapım Müzik Ödülleri'nden aldığı En İyi Özgün Parça ve Üstün Müzik Denetimi ödülleri de bulunuyor


  • 2
    First Man / Ay'da İlk İnsan (2018)
    Aşıklar Şehri ile Oscar kazanan yönetmen Damien Chazelle, Ay'da İlk İnsan filminde de Ryan Gosling ile çalışmayı tercih etti. Astronot Neil Armstrong'un hayatından beyaz perdeye uyarlanan biyografik yapım, Venedik, Telluride ve Toronto'daki gösterimlerle oldukça başarılı eleştiriler aldı. Beklentileri kesinlikle karşılayan Chazelle, ismine yüklenen övgüleri bir kez daha yükseltmiş oldu. Hollywood Film Ödülleri'nden Yılın Yönetmeni ve Yılın Bestecisi de olmak üzere 3 ödülle dönen film, Venedik Film Festivali'nde de Altın Aslan ödülüne aday olmuştu.
  • 3

    Roma (2018)


    En İyi Film dizisini bozmak konusunda yabancı dildeki filmlerin şansı çok iyi değil, ancak Alfonso Cuarón'un Roma'sı bir istisna olabilr. 2013 yapımı Yerçekimi'nden (En İyi Yönetmen Oscar ödülü getiren) beri yönetmenin ilk filmi olan "Roma", 1970'lerin başlarında Mexico City'deki orta sınıf bir ailenin hayatından bir yılı anlatıyor.

    Netflix, filmin festival prömiyerleri öncesinde, yemyeşil, güzel, siyah-beyaz sinematografisi ve samimi anlatımıyla birçok kişiyi etkileyen bir fragman yayınladı. Eleştirmenlerin, erken gösterimleri takiben yüksek övgüler yağdırdıkları film ile Cuarón, dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerle bağlantı kuracak ve hayranlık uyandıracak olan duygusal bir film sunarak kendini aşmış gibi görünüyor.

  • 4
    BlacKkKlansman / Karanlıkla Karşı Karşıya (2018)


    Spike Lee'nin son filmi Karanlıkla Karşı Karşıya'nın etrafını saran heyecan bulutu, festival telaşından dolayı biraz dağılır gibi oldu. Ancak bu filmin unutulmasını elbette ki sağlayamazdı. Gerçek bir olaydan uyaranan filmin mizahını ve dramını kendi tarzında ve başarıyla dengeleyen Lee, en güçlü sinematografik örneklerinden birini ortaya koymuş oldu.

    Film, beyaz üstünlükçüsü Ku Klux Klan'ın içine sızmayı başaran siyahi bir dedektifin hikayesini anlatıyordu. 1970'lerde geçen öyküsüne rağmen, bugün dünyanın durumu hakkında söyleyecek bir şeyleri olan, önermesi sağlam, doğru zamanlı bir film olan "Karanlıkla Karşı Karşıya"nın Oscar adaylığı alması hala muhtemel olsa da ama artık rekabetten galip geleceğine dair inanç o kadar da güçlü değil. Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali'nde gerçekleştiren film, festivalden Jüri Büyük Ödülü ve Ekümenik Jüri Özel Mansiyo Ödülü ile dönmüştü. Filmin Locarno Uluslararası Film Festivali'nden de Seyirci Ödülü bulunuyor.


  • 5
    Green Book / Yeşil Rehber (2018)


    Her Oscar yarışının sürprizleri vardır ve Yeşil Rehber de kesinlikle 2018'inki olabilir. Filmden beklentisi ortalama olan Toronto Festivali kalabalığına damgasını vuran film, kısa sürede seyircilerin favorisine dönüştü. Gerçek bir hikayeye dayanan film, siyahi piyanist Dr. Don Shirley ve kendisinin Güney'de şöforlüğünü yapması için işe aldığı New York'lu fedai Tony Lip'in hikayesini anlatıyor.

    Birçok eleştirmen, filmin anlatılarında ve ırk ilişkilerine dair yorumunda göreceli olarak geleneksel bir duruş sergilediği konusunda hemfikir olsa da, mükemmel eşleşmiş başrollerin performansları, filmin başarısını yükseltiyor. "Yeşil Rehber"e dair umutlar, Toronto'dan Seyircinin Seçimi Ödülü'nü aldığında daha da arttı. 2008'den bu yana, bu ödülü kazanan 10 filmden 9'u Akademi'den En İyi Film adaylığı aldı ve bunlardan üçü kazanma yolunda ilerledi.
  • 6
    The Favourite / Sarayın Gözdesi (2018)

    Fox Searchlight tipik olarak Oscar yarışında önemli bir anahtar oyuncu ve bu sene öncü atakları da Sarayın Gözdesi filmi olacak gibi görünüyor. Yorgos Lanthimos tarafından yönetilen film, İngiltere Kraliçesi'nin gözdesi olmak için yarışan iki kadının, Sarah Churchill ve Abigail Masham'ın rekabetini konu edinen bir 18. yüzyıl İngilteresi dönem filmi.

    Venedik'ten olumlu eleştiriler alan filmdeki performansların başarısının sıklıkla altı çiziliyor. Oscar ödüllü güzel yıldızlar Emma Stone ve Rachel Weisz'e başrolde Altın Küre ödüllü Olivia Colman'ın eşlik ettiği film, Britanya Bağımsız Film Ödülleri'nden tam 5 ödülle dönerken, Venedik Film Festivali'nden de Büyük Jüri Özel Ödülü ve Volpi Cup ödülünü almaya layık görüldü.
  • 7
    If Beale Street Could Talk (2018)

    2016 yılında ikinci yönetmenlik denemesi Ay Işığı filmi ile seyircilerini mest eden ve Oscar ödülüne layık görülen Barry Jenkins, bu kez de dram filmi If Beale Street Could Talk ile geri dönüyor. Oscar ödüllü James Baldwin'in aynı adı taşıyan romanından beyaz perdeye uyarlanan film, nişanlısının masumiyetini kanıtlamaya çalışan hamile bir Harlem kadının hikayesini anlatıyor.

    Fragman kesinlikle ümit vericiydi ve film için yapılan yorumlar bir önceki film "Ay Işığı" kadar güçlü olmasa da, eleştirmenler güçlü bir aşk hikayesiyle izleyicileri çeken, güzel hazırlanmış bir film olduğu konusunda hemfikirler. Filmin Mar del Plata Film Festivali'nden aldığı Seyirci Ödülü de bulunuyor.
  • 8
    Vice (2018)

    Vice filminin başrolünde, aldığı roller için yaşadığı dramatik değişimlerle tanınan Oscar ödüllü oyuncu Christian Bale var. Akademi Ödülü sahibi Adam McKay'in imzasını taşıyan filmde, Bale ve McKay ikilisi, Oscar ödülüne layık görülen Büyük Açık filminden sonra yeniden bir araya geldi. Film, Washington'lu bir bürokratın sessizce ilerleyerek George W. Bush’a başkan yardımcısı olup dünyadaki en güçlü insana dönüşmesinin ve ülkeyi ve dünyayı bugün hala hissettiğimiz şekillerde yeniden şekillendirmiş olmasının epik hikayesini anlatıyor.

    Film, sonbaharın erken dönem festivallerinden birinde gösterilecek sürede tamamlanmadı. O yüzden şu an için büyük bir sürpriz durumunda. Geçtiğimiz yılın Oscar yarışında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne uzanan Sam Rockwell, Oscar adayı oyuncu Steve Carrell ve 5 Oscar adaylığı bulunan Amy Adams'ın kadrodaki varlığı, filmin Akademi şansını yükseltiyor.
  • 9
    Black Panther (2018)

    Çizgi roman uyarlaması filmler, Akademi yarışının teknik temelli kategorilerinde düzenli olarak adaylık aldı, ancak daha önce hiç En İyi Film dalında adaylık almadı. Çizgi roman uyarlamaları için şu ana dek en büyük başarı, Logan filminin En İyi Senaryo dalında kazandığı adaylıktı. Ryan Coogler'ın Black Panther'ının küresel bir fenomen haline gelmesiyle, çoğu kişi bu kalıbın kırılması için en iyi şansın bu olduğuna inanıyor.

    Dünya çapında 1.3 milyar dolarlık gişe kazanan film için Marvel Studios'un patronu Kevin Feige, Oscar'da tanınmak adına büyük bütçeli bir reklam kampanyası yapıyor. Coogler'in kişisel güdümlü ve bugünle ilgili temalara bağlanan anlatımının övgüleri hak ettiğini düşünüyor. "Black Panther", Akademi'nin bu yılın başlarında ilan ettiği En İyi Popüler Film Oscar'ı için kesin galip gibi görünüyordu, ancak bu kategorinin askıya alınmasıyla birlikte, global fenomen haline gelen yapımın Oscar yarışındaki yeri de belirsiz görünüyor.





  • 10
    Can You Ever Forgive Me? (2018)

    Can You Ever Forgive Me? filmi, festivallere egemen olan bazı diğer filmler tarafından gölgede bırakıldı, ancak birkaç önemli adaylık alacak kadar güçlü gibi görünüyor. Filmde genellikle komedilerle tanıdığımız Oscar adayı olan aktris Melissa McCarthy, ünlülerden olduğu iddia ettiği sahte mektupları satarak düşüşe geçen kariyerini canlandırmaya çalışan yazar Lee Israel'i canlandırıyor.

    Gösterimlerin ardından seyircisini etkileyerek kendisini meşru bir aday ilan eden film, festivallerin büyük sürprizi olmuştu. Hem McCarthy'nin hem de rol arkadaşı Richard E. Grant'in performansları oldukça başarılı bulundu. Nicole Holofcener ve Jeff Whitty'nin senaryosu da En İyi Uyarlama Senaryo için gerçekçi bir aday olarak görülüyor.
  • 11
    Widows / Dul Kadınlar (2018)


    Oscar ödüllü Viola Davis, “Hızlı ve Öfkeli” serisinin yıldızı Michelle Rodriguez, “The Night Manager”dan tanıdığımız Elizabeth Debicki ve Cynthia Erivo dörtlüsünü başrollere yerleştiren Dul Kadınlar, “Açlık”, “Utanç” ve “12 Yıllık Esaret” filmlerinin Oscar ödüllü yönetmeni Steve McQueen'in imzasını taşıyor. Tüm bunlar filmin Oscar yarışının dişli adaylarından biri olacağına işaret ediyor.

    Şu ana dek gelen fragmanlar farklı türde bir soygun filmini andırıyor ve filmin özel bir şey olma potansiyeli var gibi görünüyor. Bir iş sırasında kocaları öldürüldüğünde meseleyi kendi ellerine almaya karar veren dul kadınları temel alan film, McQueen'in ana sinema akımına geçişini sorunsuz bir şekilde yapan, birinci sınıf bir suç gerilim filmi. Derinliği, kapsamı, düşünceli öyküsü ve performansları ile övgüleri toplayan film, Davis'i En İyi Kadın Oyuncu kategorisi için meşru bir aday yaparken, Daniel Kaluuya'yı da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adayı olarak öne çıkarıyor.
  • 12

    Boy Erased (2018)


    Oyuncu Joel Edgerton'ın ikinci uzun metrajlı çalışması Boy Erased, ailesi tarafından dönüşüm terapisi programına gönderilen eşcinsel bir adam olan Garrard Conley'nin anılarına dayanıyor. Filmin başrolünde ise, 2017 yılında Yaşamın Kıyısında filmindeki performansı ile BAFTA Yükselen Yıldız Ödülü ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar ödülüne aday olan 21 yaşındaki Lucas Hedges yer alıyor.

    Yardımcı rollerde Nicole Kidman ve Russell Crowe gibi ödüllü oyuncuları bulunduran dram filmi, fragmanlarından anlaşıldığı kadarıyla, güçlü oyuncular tarafından beslenen zorlayıcı karakter dramı. Hedges ikinci adaylığı için mücadele ettiği yapım, Akademi'nin sevdiği duygusal hikayelerin tonundan olduğu için pek çok kişi filmin bu seneki yarışta güçlü bir aday olacağını düşünüyordu. Ancak bazı eleştirmenlerin filmi yüzeysel ve aksak bulmalarının ardından, filme dair coşku kaybolmuş görünüyor.
  • 13
    Vox Lux (2018)

    Oscar ödüllü güzel oyuncu Natalie Portman'ı kız kardeşi ile birlikte bir trajedi yaşadıktan sonra zirveye yükselen pop yıldızı olarak tanıtan Vox Lux filmi, ünlü kültürünün tüm olumsuz yönlerini keşfederek, kirli ve yıkıcı bir şöhret tasviri çizdiği için dikkat çekiyor.

    Bu sene, En İyi Kadın Oyuncu kategorinin neredeyse bir aday yığılması gerekiyor, bu yüzden Portman dışarıdan bakarken bulabilir. Adı daha çok duyulan pek çok festival filmi olduğu için "Vol Lux"ın elbette kimi riskleri var. Venedik Film Festivali'nden Altın Aslan, Stockholm Film Festivali'nden Etki Ödülü ve Lisbon & Estoril Film Festivali'nden En İyi Film Ödülü için adaylık kazanmış olsa da, filmin henüz aldığı bir ödül bulunmuyor. Adaylıklardan hiçbirinin Natalie Portman ile gelmiyor oluşu da kaygı verici...
  • 14
    The Ballad of Buster Scruggs (2018)

    Joel ve Ethan Coen ne zaman bir projeye girişse, sinefiller o projeyi yakın markaja alırlar. Son projeleri, tek bir uzun metrajlı film haline getirilmeden önce bir antoloji televizyon dizisi olarak doğdu. Western türü The Ballad of Buster Scruggs, eski Batı'da sadece Coen kardeşlerin bir araya geitrebileceği altı farklı hikayeyi anlatıyor. Fragman, kardeşlerin, ilginç karakterler ve karanlık bir mizah anlayışı gibi, kendileriyle özdeşleşen çeşitli imza niteliğindeki sahnelerle dolu.

    Film, En İyi Senaryo ödülünü kazandığı Venedik Film Festivali'nde prömiyerini yaptı. Filmin Camerimage 2018'den Altın Kurbağa ve Adelaide Film Festivali'nden En İyi Uluslarası Film ödülü adaylıkları da bulunuyor.
  • 15
    Stan & Ollie (2018)

    Akademi'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan daha çok sevdiği bir konu varsa o da eğlence endüstrisi hakkındaki filmlerdir. Bu nedenle, bu kategorinin meraklıları, savaş sonrası Britanya'da bir turneye çıkan komedi ikilisi Laurel ve Hardy'nin gerçek hikâyesine dayanan Stan & Ollie'yi büyük bir merakla takip ediyorlar.

    Başarılı oyuncular John C. Reilly ve Steve Coogan ikonik çift olarak rol alıyor ve filmin meraklıları az da olsa bir şeyler görebilmek için ilk fragmanı bekliyorlar. "Stan & Ollie" arkasında aslında bir miktar Oscar işaretçisi var. Coogan En İyi Film ve En İyi Uyarlama Senaryo dalında toplam 2 Oscar adaylığı sahibi. Reilly'nin de bir adet En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar adaylığı bulunuyor. Dolayısıyla kimse "Stan & Ollie"nin kötü bir hayal kırıklığı olmasını beklemiyor. Ancak şu noktada kesin olmak da imkansız...
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız