Aşılanma oranı yetişkinlerde düşük!

Türkiye'deki aşılama oranlarına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Doktor Mehmet Ceyhan, erişkinlerde grip aşısı oranının yüzde 4, zatürre aşısının oranı ise binde 7 olduğunu belirterek, "Erişkinlerde aşılamada çok gerideyiz" dedi.

Haberler Anadolu Ajansı 24.04.2019 - 11:49

Türkiye'de çocukluk çağında yüzde 96 aşılama yapabildiklerini ancak erişkinlerde ise aşılama oranının çok gerilerde olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Erişkinlerde grip aşısı oranı yüzde 4, zatürre aşısının oranı ise binde 7. Erişkinlerde aşılamada çok gerideyiz" diye konuştu. 

Yetişkin aşılamanın dünyanın birçok yerinde yeni başlamış bir kavram olduğunu dile getiren Doktor Ceyhan, bu açıdan erişkin aşılamasında sıkıntı yaşandığını kaydetti.

Aşılamanın koruyucu bir hizmet olduğunu bildiren, aşılanmamaya bağlı ölümlerin yüzde birinin çocukluk çağında, yüz katının ise erişkinlerde yaşandığını belirten ve özellikle belli risk gruplarında bulunan hastaların aşılarını yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Ceyhan, "Kronik karaciğer, kalp, şeker gibi hastalığı bulunanlar ile 65 yaşını bitirenlerin mutlaka aşılanması lazım çünkü bu risk gruplarındaki kişiler grip ya da zatürre olduklarında hastalık ölümcül seyrediyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"AŞILANARAK HEM KENDİNİZİ HEM DE ÇEVRENİZİ KORUYORSUNUZ"

Erişkinlerin aşılanmasının çocukları da koruduğunu vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı, grip ya da zatürre olan bir erişkinin çevresindeki insanları da hasta ettiğini, yetişkinlerin aşılanmasının toplum sağlığı açısından da çok önemli olduğuna işaret ederek "Aşılanarak hem kendinizi hem de çevrenizi koruyorsunuz" diye konuştu. 

Aşılamanın, hasta olduktan sonra uygulanan tedavi masrafları ile karşılaştırıldığında daha ekonomik bir uygulama olduğunu vurgulayan Prof. Ceyhan, aşılamanın sadece hastalığı engelleyerek değil, hastaneye yatışları da önlediğini, bu açıdan sağlık sistemini de rahatlattığını vurguladı. 

YETİŞKİN AŞILANMASINA YÖNELİK DAHA FAZLA BİLİNÇLENME GEREKİYOR

İnsanlara aşıdan kaçmamalarını öneren Doktor Mehmet Ceyhan, "Grip yüzünden hastaneye yatan kişiler hastane yataklarını ve sağlık personelini meşgul ediyor. Grip vakaları önlendiği takdirde sağlık sisteminin daha ciddi hastalıklarla ilgilenmesi mümkün olacak" ifadelerini kullandı.

Yetişkinlerin aşılanmasına yönelik daha fazla bilinçlendirme faaliyetlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Ceyhan, "65 yaşını dolduranlar nüfus cüzdanlarıyla, risk grubunda bulunanlar da doktor reçetesi ile aile hekimlerine giderek, grip ve zatürre aşısını ücretsiz yaptırabilirler. Devlet bu imkanı ücretsiz olarak vatandaşa sunuyor, vatandaşın da bunlardan faydalanmasını istiyoruz" diye konuştu.

VİDEO: ÇOCUKLARINA AŞI YAPTIRMAYANLARIN ORANI 130 KAT ARTTI
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız