Düztabanlık tedavisinde ameliyat ne zaman gerekir?

Düztabanlığın genellikle önemsenmediği ancak ilerlediği takdirde büyük sorunlara neden olacağı uyarısında bulunan Ayak Cerrahı Dr. Selim Muğrabi, "Sert düztabanlıkta hastanın yürüme mesafesi bir kilometrenin altına düştüğünde ameliyat şart" dedi.

Haberler DHA 16.01.2019 - 09:14

Düztabanlıkta ayaktaki kavis yetersizliğine bağlı olarak, kişilerde yürüme mesafesinde azalma, fonksiyonlarında kısıtlanma, sportif faaliyetlerinde gerileme söz konusu olabileceğini belirten Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, "Düztaban kişilerde içe basma problemi nedeniyle, diz ve bel problemleri görülür. Ama düztabanlık tedavi edilebilir. Aksi durumda bu hastalarda 50’li yaşlardan sonra cerrahi ihtiyaçlar doğar. Ciddi ortopedik sorunlar ortaya çıkabilir. Tedavi düztabanlığın tipine göre değişir. Esnek düztabanlıkta, kişiye özel tabanlık ve ayakkabı kullanımıyla sorun çözülür. Sert düztabanlıkta ise cerrahi yöntemler kullanılır. Ayağın şekli, formasyonu cerrahi yöntemlerle sağlanır" diye konuştu.

“YENİ NESİL TABANLIKLAR DAHA UYUMLU” 

Yeni nesil tabanlıkların daha ince olduğunu belirten Dr. Muğrabi, "Esnek düztabanlıkta giderek hastaya özgü daha profesyonel, her ayakkabıyla giyilebilen ideal tabanlıklar yapılmaya çalışılıyor. Eski tabanlıklar son derece kalın ve ayakkabıyla uyumları sorunlu olduğu için, hastaların tabanlıkla ayakkabı giymesi zorlaşabiliyordu. Yeni teknolojilerde tabanlıklar inceltilerek ayakkabı içine uyumları sağlanıyor. Cerrahi de ise oturmuş bir platform var. Ayağın yapısı günlük yaşamı sürdürecek biçimde cerrahi operasyonlar yapılıyor" dedi.  

“HER DÜZTABANLIĞIN TEDAVİSİ FARKLIDIR”

Her düztabanlığa farklı tedavi uygulandığını da belirten Ayak ve Ayak Bileği Cerrahı tedavi süreci hakkında şunları söyledi:

"Esnek düztabanlıkta, hasta ayağından bir yürüme analizi yapılır ve ayak ölçümü alınır ve kişiye özel tabanlık yapılır. Gözlük kullanmak gibi. Gözlük takınca gözün fonksiyonları normale dönüyorsa, tabanlık kullanınca da ayağın fonksiyonları normale dönüyor. Erkek ayakkabı modellerinde tabanlık açısından sıkıntı yok ama kadın ayakkabılarında sıkıntı oluşabiliyor. Bugün artık teknoloji sayesinde dolgu topuk ve platform ayakkabılarda tabanlık kullanılabilir hale geldi. Babet ayakkabılarda kullanımıyla ilgili de ilerleme var ama topuklu ayakkabıda mümkün değil, zaten işlev dışı. Sert düztabanlıkta cerrahi yöntem uygulanır, o da aynı seansta yapılan beş ameliyatla, hastanın ayak yapısı tamamen normale döndürülüyor. Bu cerrahinin içinde aşil tendonunun uzatılması, topuğun kaydırılması, ayağı yukarı kaldıran tendonun güçlendirilmesi, ayak kavisini oluşturan kemik ameliyatıyla işlem tamamlanıyor. Bu hastaların yüzde 40’ında başparmak çıkıntısı olduğu için aynı ameliyat içinde başparmak çıkıntısı da yapılıyor.

“TEDAVİ EDİLMEZSE BEL VE DİZ PROBLEMLERİ ORTAYA ÇIKAR”

Düztabanlık tedavi edilmezse bel ve diz problemleri ortaya çıkıyor. Ayak kavisi giderek çöküyor. Kavis çöktükçe içe basma sorunu ortaya çıkıyor. Ve hayat fonksiyonları kısıtlanıyor. Yürüme mesafesi, spor kabiliyeti düşüyor. Bu hastalar kilo alıyorlar ve bir kısır döngü oluşuyor. Diz ve bel bölgesi zorlanıyor. Çok ileri evrelerde kireçlenme, diz problemleri ve bel problemleri ağırlaşıyor."

“BİR KİLOMETREDEN AZ YÜRÜYEBİLİYORSANIZ, AMELİYAT ŞART”

Ameliyat kararı için de önemli noktaları anlatan Dr. Muğrabi, muayene sonucunda sert düztabanlık görüldüyse ameliyatın şart olduğunu söyleyerek, "Esnek düztabanlığı zaten ameliyat etmiyoruz. Sert düztabanlıkta, hasta kendini tabanlıkla rahat hissediyorsa beklenebilir ama hastanın yürüme mesafesi bir kilometrenin altına düştüğünde ya da günlük aktivitelerini yapamadığında ameliyat şart. Bir buçuk ayı alçılı süreç, bir buçuk ayı da özel bir ayakkabı giyme ve geçiş süreci olarak tamamlanıyor. Altı ayın sonunda bu hastaların tabanlık ya da özel bir ayakkabı kullanması gerekmiyor. Çocuk yaşta yapıldığında bu süreç daha kolay atlatılıyor. Erişkinlerde bu süreç ciddi iş kaybı. Küçük yaşlarda halletmek daha kolaydır" ifadelerini kullandı.

VİDEO: FELÇLİ AYAĞI DÜZELTEN AMELİYAT
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız