Erkek kısırlığının tedavisi zor değil

Çiftlerin yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta zorlanıyor, yüzde 40'ında sorun erkekten kaynaklanıyor.

Haberler 05.10.2012 - 13:02

Erkek kısırlığının başlıca sebepleri arasında; hormonal, genetik sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, doğumsal anomaliler, çevresel ve kimyasal etkenler bulunuyor. Türkiye'de özellikle de Karadeniz Bölgesi’nde erkek kısırlığının arttığını dile getiren Dr. Özörnek, erkek kısırlığı tedavisinin kadın kısırlığı tedavisine nazaran daha kolay ve başarı şansının daha yüksek olduğunu hatırlattı.

Dr. Özörnek, erkek kısırlığının tedavisinde son yıllarda hızlı gelişmeler kaydedildiğini, sıfır spermle bile baba olabilme şansının doğduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi: “Erkek kısırlığının en sık görülen nedenlerinden biri de yumurtalık damarlarında varisleşme yani; varikoseldir. Varikosel sorunu, cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak bu operasyon, sperm kalitesini biraz arttırsa bile çiftlerin kendiliğinden çocuk sahibi olmasına genellikle yetmiyor ve tüp bebek tedavisi gerekiyor.”

SPERM HÜCRESİ OLMAYAN DA BABA OLABİLİR
Dr. Özörnek, baba olamayacağını düşünen pek çok erkeğin, Mikro TESE yöntemiyle baba olabildiğini hatırlatarak, “Testis hacmi ve semen hacmi normal olup FSH düzeyleri de normal olan hastalarda sorun büyük olasılıkla boşaltıcı sistemdeki bir tıkanıklık olacaktır ve bu durumda da yüzde yüze yakın başarıyla testis biyopsisinde sperm elde edilebilir. Önce erkeğin ameliyatını yapıp sperm bulunur ise kadının tedavisine başlanır aksi halde kadına boşu boşuna ilaç verilmiş olabilir” dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız