"Kanser aşısı ile ilgili çalışmalar henüz tamamlanmış değil"

Küba'da bir süredir çalışmaları devam eden kanser aşısıyla ilgili sonuçların umut verdiğini söyleyen TTOD Başkanı Prof. Özet, ancak araştırmanın klinik çalışmalarının henüz tamamlanmadığını vurguladı, "Bu sebeple henüz onaylanmamış bir moleküle ilişkin 'mucize' gibi ifadelerin kullanıldığı haberler, hasta ve hasta yakınlarına zarar vermektedir" dedi.

Haberler Anadolu Ajansı 18.09.2016 - 14:15

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, "kanser aşısı" ile ilgili ilk sonuçların umut verici olduğunu, ancak araştırmanın klinik çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirterek, hasta ve hasta yakınlarının bilimsel tedavi metodlarından uzaklaşmaması gerektiğini bildirdi.

Özet, medyada yer alan kanser aşısıyla ilgili haberlere ilişkin, Dernek Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yaptı.

Sağlığın korunmasında çok önemli yer tutan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapıldığını ifade eden Özet, farklı kanser tiplerinin bağışıklık sistemi güçlendirerek tedavi edilmesine yönelik çalışmaların da uzun yıllardır devam ettiğini aktardı.

AKCİĞER KANSERİNE KARŞI OLUMLU SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

Özet, bu konuda Küba'da geliştirilen bir aşının ön çalışmalarında akciğer kanserine karşı olumlu sonuçlar elde edildiğini bildirdi.

"Racotumumab adlı aşının, bağışıklık sistemini uyararak NeuGcGM içeren kanser hücrelerini tanıyıp yok eden antikorlar oluşmasını sağladığı gösterilmiştir ve NeuGcGMʹnin normal hücrelerde bulunmadığı bilinmektedir." ifadesine yer veren Özet, şunları kaydetti:

"Ön çalışma sonuçlarına göre aşı, ileri evre akciğer kanserinde kısmi iyileşme sağlamamakla birlikte, ömrü ortalama 2 ay uzatmaktadır. Bu yarar sadece kemoterapiden yarar gören hastalarda görülmüştür. Yani hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmektedir. Az sayıda hastayla yapılan çalışmalarda görülen küçük ama olumlu sonuçlar nedeniyle aşıyla ilgili daha ileri çalışmalar yapılmaktadır. İlk sonuçları umut verse de söz konusu araştırmanın henüz klinik çalışmaları tamamlanmamıştır. Bu sebeple henüz onaylanmamış bir moleküle ilişkin 'mucize' gibi ifadelerin kullanıldığı haberler, hasta ve hasta yakınlarına zarar vermektedir."

"HABERLER KONUSUNDA DİKKATLİ OLUNMALI"

Özet, kanser tedavisinin kişiye özel olduğunu ve her hastanın değişen koşullarına göre planlandığını vurguladı. Hasta ve hasta yakınlarının kanıta dayalı bilimsel tedavilerden uzaklaşmaması gerektiğinin altını çizen Özet, bu tür haberlere konusunda dikkatli olunması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak kanser tedavisinde alınan her olumlu sonucu merak ve heyecan ile takip ettiklerini belirten Özet, tedavide faydalı olduğu kanıtlanan her yeni ilaç ve yöntemi hızla kullanıma almaya gayret ettiklerini; kanser ile ilgili her türlü gelişme ve yenilik hakkında doğru ve bilimsel bilginin, derneğin "https://www.kanser.org" adresinden öğrenilebileceğini kaydetti.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız