Miyom oluşumuna tetikleyen faktörlere dikkat

Miyomlar, rahimde ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümör olarak adlandırılıyor. 35-40 yaş arasındaki kadınların %30-40’ında görülüyor. Miyomlar tedavi edilmediği takdirde zamanla büyüyerek idrar kesesi ile kalın bağırsağa baskıya, gebelikte düşüklere ve ani kanamalara neden olabiliyor.

Haberler ntv.com.tr 05.04.2018 - 09:36

Östrojenin miyomların büyümesine neden olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yunus Çavuş, miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, östrojen hormonunun miyomların büyümesine yol açtığının bazı araştırmalarda gösterildiğini söyledi.

“Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doğal seyrine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin; gebelikte östrojen seviyesi artar, menopozda ise düşer. Bazı ilaçlar da östrojen düzeylerinde değişikliğe neden olabilir. Ayrıca çevresel ve genetik faktörlerin de miyom oluşumunda etkisi olduğu düşünülmektedir” diyen Dr. Çavuş, miyom oluşumunu tetikleyen 10 nedeni şöyle anlattı:  

MİYOM OLUŞUMUNU TETİKLEYEN 10 NEDEN

1.Hiç doğum yapmamak,
2.Adet döneminin çok erken yaşta başlaması,
3.Düzensiz beslenme,
4.Aşırı kilo,
5.Aşırı alkol kullanmak,
6.Ağırlıklı olarak kırmızı et ve şarküteri ürünleriyle beslenmek,
7.Östrojen ve progesteron fazlalığı nedeniyle oluşan hormonal dengesizlik,
8.Yüksek tansiyon,
9.Aşırı stres,
10.Genetik faktörler.

35 YAŞ SONRASI DÜZENLİ MUAYENE

Miyomların genellikle herhangi bir belirti vermediğini, muayene sırasında tesadüfen tespit edildiğini dile getiren Op. Dr. Yunus Çavuş, miyomların tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Çoğu zaman büyüme ile orantılı yani hastalığın ilerlediği durumlarda, aşırı miktarda adet kanamaları, sık idrara çıkma, karında büyüme ve şişlik, adet dönemlerinde kuyruk sokumunda ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle 35 yaş sonrası her yıl düzenli jinekolojik muayene yaptırılması çok önemlidir.

AMELİYAT ALTIN STANDART

Miyomların kalıcı ve kesin tedavisi ameliyattır. Tedavide kullanılan bazı ilaçlar yumurta üretimini baskılayıp geçici bir süre menopoz etkisi yaratarak miyomların küçülmesini sağlayabilir. Bu uygulama genellikle cerrahi öncesi miyomların küçülmesini sağlamak ve kanamayı azaltmak için kullanılır. Miyomun büyüklüğü, sayısı, bulunduğu yer, hastanın yaşı ve gebelik planlaması ameliyatın şeklini belirler.

HASTA KONFORU SAĞLAYAN KAPALI CERRAHİLER

Miyomektomi, miyomun rahim duvarından çıkarılması işlemidir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, rahmin korunmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik ya da açık cerrahi ile yapılabilir. Miyom ameliyatları günümüzde artık kapalı olarak yapılabilmektedir. Hastanın karın bölgesine özel aletler ile girilerek açılan birkaç delikten yapılan ameliyatlar, açık cerrahiye göre hastaya ayrıcalıklar sağlar.

LAPAROSKOPİK MİYOMEKTOMİ

Hastanede yatış süresini kısalır.
Kanama, enfeksiyon ve fıtık riskini azaltır.
Ortaya çıkacak karın içi yapışıklık riskini en aza indirir.
Kısa sürede iyileşme sağlar ve daha az ağrıya neden olur.”
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız