Performans arttırıcı takviyeler hayatınıza mal olabilir!

Vücut geliştiricilerin ve sporcuların sıklıkla kas kitlesini artırmak, fiziksel performansı yükseltmek için kullandığı ilaçlar hayatı tehdit ediyor. Performans arttırıcı takviyeler, erkeklerde testosteron miktarını en üst seviyelere çıkarması sebebiyle de yoğun talep görüyor.

Haberler ntv.com.tr 06.10.2017 - 10:10

Anabolik steroid” adı verilen performans arttırıcı takviyeler, insan vücudunda hormon dengesini değiştiren ilaçlar. Bu ilaçlar, erkeklerde testosteron miktarını en üst seviyelere çıkardığı için de yoğun şekilde kullanılıyor.

İKTİDARSIZLIK VE KISIRLIK YAPIYOR

Oysa bu suni yükseklik, doğal erkeklik hormonlarının üretimini baskılıyor ve hipofiz bezine olumsuz etki yapıyor. Beraberinde sperm üretiminin azalması, anormal spermler, kısırlık, memede büyüme, cinsel istek azalması ve iktidarsızlık ortaya çıkabiliyor. 

Steroid hormonlar vücutta su-tuz dengesini bozarak su tutulumunda artış ve ödeme neden oluyor, tansiyonu yükseltiyor. Bunun yanı sıra kalp kasına da zarar veriyor ve kalp ritmini bozarak ileride kalp yetersizliğine götürüyor. 

KARACİĞERİ BOZUYOR, SİROZ YAPIYOR

Bu ilaçların bir zararı da karaciğere. Karaciğer hasarı yaparak siroz ve karaciğer yetersizliğine sebep olabilen ilaçlar, prostat hipertrofisi ve böbrek fonksiyon bozukluğunu da beraberinde getirebiliyor.

BEYİN ÜZERİNDE DE OLUMSUZ ETKİLERİ VAR

Tiroit bezinde fonksiyon bozukluğuna neden olarak metabolizmayı olumsuz etkileyen anabolik steroidler, beyni etkileyerek çeşitli duygusal ve davranış bozukluklarını, uyku problemlerini ortaya çıkarabiliyor.

Özetle; performans arttırıcı takviyelerin yani anabolik steroidlerin gelişigüzel kullanımı, yan etkileri açısından son derece sakıncalı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız