Şeker hastalığına karşı uyku ve kepekli ekmek

Dünya genelinde 450 milyon diyabet hastası var. İlacın yanı sıra doktorların en önemli tavsiyesi sağlıklı bir yaşam tarzı. İki yeni araştırma şeker hastalığı riskinin nasıl düşürülebileceğine dair ipuçları sunuyor.

Haberler DW Türkçe 17.09.2018 - 09:29

Uykusuzluk, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmenin tip 2 diyabet riskini artırdığı bilinen bir gerçek. Ancak uzmanlar, bu üç etkenden hangisinin doğrudan insülin direncini tetiklediği konusunda tam olarak emin değil.

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Toho Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada, bir gecelik uykusuzluğun bile diyabet riskinin bariz bir şekilde artmasına yettiği belirlendi.

UYKUSUZLUK PEK ÇOK HASTALIĞI TETİKLİYOR

Araştırma fareler üzerinde yapıldı. Uykusuz bırakılan denek farelerin tansiyonu yükseldi. Yükselen bir başka değer de karaciğerlerindeki trigliserid düzeyi oldu. Trigliseridler, kanda bulunan yağlardan biridir.

Kandaki trigliserid seviyesinin yüksekliği, diyabete neden olan insülin direncini de tetikleyebilir. Uykusuzluk aynı zamanda farelerin metabolizmasındaki karaciğer enzimlerinde de değişikliğe neden oldu.

Toho Üniversitesi’nin araştırması, uykusuzluğun tip 2 diyabet rahatsızlığı için yüksek bir risk faktörü oluşturduğunu ortaya çıkardı. Bu nedenle gerek hastalığa yakalanma riskinin düşürülmesi, gerekse diyabet hastalığının tedavisinde düzenli ve sağlıklı bir uyku mutlak surette gerekli.

VIDEO - KİRLİ HAVA DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR

KEPEKLİ EKMEKLE DİYABET RİSKİ AZALIYOR

Yeterli ve düzenli bir uykunun yanı sıra sağlıklı ve düzenli beslenme de sağlam bir bünyenin olmazsa olmazı. Bu gerçekten hareket eden İskandinav bilim insanları, esmer ekmek diye adlandırılan yulaf, çavdar ya da tam buğday ekmeği ile diğer kepekli besinlerin tüketiminin de diyabet riskini azalttığını ortaya çıkardı.

İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi ile Danimarka Kanser Araştırmaları Merkezi’nin ortak çalışmasında, şeker hastalığı bulunmayan yaklaşık 55 bin kişinin beslenme alışkanlıkları büyüteç altına alındı.

Deneklerden, her gün yedikleri kepekli besinlerin listesini yapmaları istendi. Esmer ekmeğin yanı sıra yulaf ezmesi ve müsli karışımları gibi besinler de buna dahil. Tam 15 yıl sonra ise denekler kontrole tâbi tutuldu.

Neticede her gün düzenli olarak kepekli besin tüketenlerin, tip 2 diyabete yaklanma risklerin hayli düşük olduğu saptandı. Araştırmanın baş müellifi Rikard Landberg, önemli bir noktaya dikkat çekiyor:

"Kepekli ürünler söz konusu olduğunda tüm araştırma sonuçları gayet açık: Bugüne kadar yapılan hiçbir araştırmada, bunların insan sağlığına olumsuz etkileri olduğuna dair bir sonuca rastlanmamıştır.”

VIDEO - EKMEK YİYEREK ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız