Sepsis hayati risk yaratıyor

Halk arasında kan zehirlenmesi olarak biline sepsis, enfeksiyonun kana karışmasıyla organlarda fonksiyon kaybına yol açarak ölüme neden olabiliyor.

Haberler Anadolu Ajansı 12.09.2016 - 15:13

Oyuncu Nejat İşler'in rahatsızlanmasıyla dikkatleri üzerine çeken, enfeksiyonun kana karışmasıyla organlarda fonksiyon kaybına yol açan sepsis hastalığı, dünya genelinde 8 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor.

Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sepsisin, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.

Uluslararası verilere göre, hastanelerde gerçekleşen ölümlerin yarısından fazlasından sepsisin sorumlu olduğunu ifade eden Ünal, şunları belirtti:

"Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde bu oranların daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Uluslararası rakamlar, özellikle 6 milyonu yenidoğan ve çocuk, 100 bini gebelik ve doğum-lohusalık dönemindeki kadınlar olmak üzere yılda 8 milyondan fazla kişinin söz konusu hastalığa bağlı hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor."

KİMLER SEPSİS RİSKİ ALTINDA?

Ünal, Hastalığın özellikle bebeklik döneminde, doğum sonrasındaki kadınlarda, 60 yaş üstü kemoterapi alanlarda, kronik hastalığı bulunanlarda daha sık görülmesine karşın herkesin tehdit altında olabileceğine dikkati çekti.

Sepsisin vücut ısısında artış veya düşme, üşüme, kalp ve solunum hızlarının artışı, nefes darlığı, şuur bulanıklığı nedeni ile uyku eğilimi ya da zor uyandırılma, vücut yaygın ağrı ile genel halsizlik hali gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Ünal, hastaların önemli bir kısmında enfeksiyonun akciğerlerde başlaması sonrasında sepsisin ortaya çıktığını belirtti.

VÜCUTTAKİ HERHANGİ BİR ENFEKSİYON SEPSİSE NEDEN OLABİLİR

İdrar yolları enfeksiyonunun da hastalıkta önemli bir etken olduğuna işaret eden Ünal, vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyonun da sepsise yol açabileceğini ifade ederek, tedavinin tam olarak yapılması gerektiğini söyledi.

Ağır ameliyat olan ve kemoterapi alan hastalara dikkat
Özellikle ağır ameliyat geçirenlerin, kemoterapi alanların, ileri yaştakiler ile bebeklerin, savunma mekanizmalarının zayıf olması nedeniyle sepsise karşı daha riskli olduklarını kaydetti.

"DERSLERDE BİLGİLENDİRME YAPILMALI"

Hastalığa yönelik toplumda farkındalığın artırılabilmesi için Küresel Sepsis Birliğince (GSA) acil eylem çağrısı yapıldığını da anımsatan Ünal, bu kapsamda Türkiye'de de tanı ve tedaviyle ilgili bilgilerin her seviyedeki tıbbi eğitim müfredatlarında yer alması, sepsis eğitiminin ilgili lisans ve yüksek lisans müfredatlarına tıbbi bir acil durum olarak dahil edilmesinin sağlanması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Ünal, orta öğretimde ilgili derslerde hastalıkla ilgili bilgilendirmelerin yer almasının faydalı olacağını ve ülkede ulusal sepsis kayıt sisteminin oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız