8 milyon insanın ölümünden sorumlu

Vücudun enfeksiyona karşı kendi dokularına zarar vermesiyle ortaya çıkan sepsis, her yıl dünyada 8 milyon insanın 'ölüm nedeni' olarak kayıtlara geçiyor.

Haberler İHA 08.12.2015 - 15:59 Son Güncelleme : 08.12.2015 - 16:11

Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nermin Kelebek Girgin, yılda 31 milyon sepsis vakası tespit edildiğini, bunlardan 6 milyonun yeni doğan veya çocuk hastalardan oluştuğunu söyledi.

Her yıl dünyada 8 milyon insanın bu hastalıktan öldüğüne dikkat çeken Girgin, Dünya Sepsis Günü nedeniyle yapılan konferansta yeni araştırmalarla hastalığın derinlemesine incelendiğini söyledi.

Sepsis, aslında bizim düşündüğümüzden çok daha kompleks" diyen Prof. Girgin, şöyle devam etti: "Bazen yoğun bakım ya da hastanede yataklı kliniklerde çok ufak ayrıntı diye görülen hususlara dikkat edilmediğinde karşımıza sepsis tablosu çok ciddi şekilde çıkıyor. İnsan hayatına direkt tesir eden sepsis, yaptığımız tedaviyi anlamsızlaştırır ve işi daha karmaşık hale getirir.”

DOĞUM SIRASINDA VE SONRASINDA RİSK ARTIYOR

Sepsis ile mücadeleye erken safhada başlandığı takdirde ölüm hızı ve oranının düşürülebildiğine dikkat çeken Girgin, “Bu yüzden dünyada sepsis kampanyası başlatıldı. Çok sık görülen, ölümcül ve masraflı bir hastalık. Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili kampanya başlattı. Dünyadaki sıklığı gittikçe artmaktadır. Dünyada her yıl görülen 31 milyon sepsis vakasının 6 milyonunu yeni doğan veya çocuk hastalar teşkil ediyor. Annelerde ise 100 binin üzerine sepsis çıkmaktadır. Özellikle doğum esnasında ve doğumdan sonraki ilk 15 gün materyal sepsisin riskli olduğu dönemlerdir. Sepsis yılda yüzde 8 ile 13 oranında artmaya devam etmektedir” diye konuştu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız