Homininlerin köpek dişleri 4.5 milyon yıl önce küçüldü

Homo sapiensin (modern insan) atası olarak gösterilen homininlerin köpek dişlerinin 4.5 milyon yıl önce küçüldüğü tespit edildi. Modern insanın atası olarak görülen bu türün dişlerinin küçülmesinin sebebi ise kadınların talebi.

Haberler ntv.com.tr 01.12.2021 - 09:28

Modern insan, benzerlerine göre en küçük köpek dişine sahip tür. Şempanze ya da goril gibi diğer türlerde erkek üyelerin köpek dişleri, dişilere göre daha büyük. Ama homininler ve sonrasındaki alt-türlerde bu dişlerin küçüldüğü görülüyor. Büyük köpek dişine sahip türlerde erkeklerin daha agresif olduğu görülüyor.

Japonya'daki Tokyo Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada konuya ilişkin ilginç bir tez ortaya atıldı. 6 milyon yıllık döneme yayılan 300 fosil diş üzerinde yapılan çalışma 4.5 milyon yıl önce türümüzün dişlerinin küçüldüğünü tespit etti. Diğer insansılar gibi homininlerde de erkeklerin dişleri, kadınlara göre daha büyüktü.

Erken pliyosen dönemde (günümüzden 4.4 milyon yıl önce) yaşayan Ardipithecus ramidus türünün erkeklerinde üst köpek dişleri, kadınlara göre 1.06 kat, alt köpek dişleri ise 1.13 kat büyüktü. Modern insanda da benzer bir fark olduğuna dikkat çekildi. Öte yandan çoğu modern şempanzede bu oranın 1.3 olduğu ifade edildi.

Bunun sebebi olarak kadınların tercihi gösterildi. Makaleye göre 4.5 milyon yıl önce kadınlar daha az agresif erkekleri tercih etmeye başladı. Büyük köpek dişleri ve agresiflik arasındaki ilişki nedeniyle evrimde gerçekleşen adımda modern insanın köpek dişi daha küçük oldu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız