YeatUp: Yemek yerken sosyalleştiren girişim

Erkek egemen startup dünyasına kadın eli değdi. İki girişimci Türk kadınının kurduğu YeatUp kendi evlerinde sofralar kurup, pişirdikleri yemekleri başkaları ile paylaşmayı seven amatör veya profesyonel aşçıları, yerel hayatın bilinmeyenlerini keşfetmek isteyen gezginlerle ve maceraperest yemek tutkunları ile buluşturuyor.

Haberler 19.02.2018 - 16:31

İki girişimci Türk kadınının kurduğu YeatUp, evindeki sofrasında misafir ağırlamak isteyenleri hedef alan ilginç bir startup.  
  
YeatUp’ta misafirler, birbirlerinden çok farklı profile sahip insanlar ile aynı sofrayı paylaşabiliryo. Örneğin kullanıcılar bir ressamın sofrasını paylaşabileceği gibi yöresel yemekler yapan bir ev kadınının sofrasına da ortak olabiliyor. YeatUp'ın nasıl işlediğini, neyi amaçladığını kurucuları Özlem Çulhagil Kır ve Selda Susal Saatçi anlattı.  
Özlem Çulhagil Kır 17 yıllık kurumsal hayatını geride bırakarak YeatUp ile girişimciler dünyasına adım attı.

YEATUP NEDİR?
  
Özlem Çulhagil Kır: YeatUp, evinde yemek pişirip, sofrasında misafir ağırlamak isteyenlerle bu sofralara konuk olmayı arzu eden, yerli ve yabancıları buluşturan bir online pazaryeri.

Diyelim Kordonboyu’nda keyif yapmak için İzmir’e gittiniz, bir ev kadını olan Leyla’nın, tatil için Londra’ya gittiniz Joe’nun sofrasına konuk olabileceğiniz gibi, Türkiye sınırları dışına çıkmadan bir Koreli’nin sofrasını da paylaşabilirsiniz. Başka bir deyişle YeatUp, ev yemekleri ile donatılmış sofralar etrafında yeni ve yerli insanlar, yeni kültürler tanıyabileceğiniz bir platform. Ama hepsi bu değil. Biz aynı zamanda sosyal bir amaç için de çalışıyoruz. ‘Food For Good’, yani İyilik İçin Yemek adından bir uygulamamız var. Bu kapsamda YeatUp üzerinden sunulan her bir yemek ile kısıtlı imkanlara sahip insanların gıdaya erişimine katkı sağlıyor ve böylelikle “açlıkla mücadele” çabalarına destek oluyoruz.   
  
FOOD FOR GOOD (İYİLİK İÇİN YEMEK) UYGULAMASI TAM OLARAK NASIL İŞLİYOR?
  
Selda Susal Saatçi: Uzmanların söylediğine göre ülkemizde 18 milyon kişi yeterince beslenemiyor. Açlıkla mücadele çabalarına destek olmak üzere site üzerinden yenilen her bir yemek için Temel İhtiyaçlar Derneği’nde bir bağışta bulunuyor ve kısıtlı imkanlara sahip kişilerin gıdaya erişimini artırmaya yönelik çalışmaları destekliyoruz.  
  
GİRİŞİMİNİZİN HİKAYESİ NEDİR? BU FİKİR NASIL OLUŞTU?
  
Selda Susal Saatçi: Ben 2015 yılında, yirmi yıllık kurumsal hayat deneyimimi geride bıraktım ve bir gezgin olarak kendi tutkularımdan ilham alarak, birbirini tanımayan yabancıları ve Türkleri bir sofra etrafında buluşturmayı hayal ettim.   
  
İlk etapta hobi olarak özel evlerde, ağırlıklı olarak ressamların ev atölyelerinde yemekler düzenlemeye başladım. Üçü konsolos olmak üzere 100’ün üzerinde kişiyi sofralar etrafında buluşturdum. Baktım ki bu konsept insanların çok hoşuna gitti, bundan daha fazla kişinin faydalanmasını istedim ve o dönemde 17 yıllık kurumsal hayatını geride bırakmaya karar veren arkadaşım Özlem ile birlikte sosyal sofra paylaşım konseptini, online bir pazaryerine dönüştürdük.  

Selda Susal Saatçi (sağda) ve Özlem Çulhagil Kır YeatUp (solda)
YEATUP SADECE GEZGİNLER İÇİN Mİ?
  
Özlem Çulhagil Kır: Çıkış noktası gezginlerle yerlileri bir araya getirmekti. Fakat yemekleri yapmaya başladıkça başka grupların da ilgi odağına oturduğunu gördük. Bu platform örneğin expatlar için inanılmaz kıymetli. Yeni bir ülkeye geliyorlar, kültürünü, adetlerini, yemeklerini bilmiyorlar, kimseyi tanımıyorlar. YeatUp, onların sosyal hayata entegre olabilmeleri ve sofralar etrafında arkadaşlar edinmeleri için önemli fırsatlar sunuyor.   

İş için seyahat edenler var. Gün içerisinde toplantılarını yapıyorlar. Akşam olduğunda genelde tek başlarına bir yerde yemek yiyorlar.  Bir yerlinin sofrasına konuk olarak iş seyahatini anlamlı bir deneyime dönüştürmek mümkün olabiliyor.  
  
Sonra kurumsal şirketler var. Biz de kurumsal hayatın bir parçası iken en büyük ihtiyaçlarımızdan biri, özel müşterilerimiz, ekiplerimiz ve yurtdışından gelen üst düzey yöneticilerimiz için sıradışı etkinlikler düzenlemekti. YeatUp ile örneğin bir ressamın mağbedi kabul edilen ev atölyesinde konuklarınızı ağırlayabiliyor, onlara sanatçının sofrasında oldukça değişik bir deneyim yaşatabiliyorsunuz.  
  
Ve tabi ki yeni tatlar peşinde koşan yemek tutkunları…   
  
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR, ANLATABİLİR MİSİNİZ?
  
Özlem Çulhagil Kır: Sosyal Sofra Paylaşım platformumuzun sunduğu olanaklardan faydalanmak için öncelikle YeatUp'ın web sitesinden sisteme üye olup bir profil oluşturmak gerekiyor.  
  
Aramıza Davet Sahibi olarak katılmak isteyenler, üç aşamalı bir seçim sürecinden geçiriliyor. Süreç, web sitesi üzerinden doldurulan bir başvuru formu ile başlıyor. Başvuru formunun incelemesini takiben uygun bulduğumuz adaylarla ikinci aşamada bir Skype görüşmesi yapıyoruz. Bize misafirleri ağırlayacakları alanları, mutfak ve misafir tuvaletlerini göstermelerini istiyoruz. Bu aşamayı da geçen adaylara, üçüncü aşama olarak bir test etkinliği açma hakkı tanıyoruz. Bu yemeğe katılan ilk misafir üyelerimizin değerlendirmeleri, Davet Sahibi’nin sistemde kalıcı olup olmayacağını belirliyor. Davet Sahipleri’nin seçimi konusunda oldukça titiz davranıyoruz. Gelen başvurular arasında sadece dörtte biri Davet Sahibi olmaya hak kazandı.  
  
Misafir üyeler ise siteye üye olup, profil oluşturduktan sonra Davet  Sahipleri’ni  keşfedebiliyor ve ilgilerini çeken sofralar için rezervasyon talebinde bulunabiliyor. Davet Sahibi’nin onaylaması durumunda, misafir belirlenen gün ve saatte, Davet Sahibi’nin sofrasına konuk oluyor, yemeğin ve sohbetin keyfini çıkarıyor.  
    
Ayrıca sistem üzerinde 360 derece değerlendirme sistemi mevcut. Davet Sahipleri misafirleri, misafirler de Davet Sahiplerini değerlendiriyor. Böylelikle tüm üyelerin sistem üzerinde bir karnesi oluşuyor.   
YeatUp'ta davet sahipleri profesyonel aşçı olabileceği gibi güzel yemek yapan amatör aşçılar da olabiliyor. 
DAVET SAHİPLERİ PROFESYONEL ŞEF OLMAK ZORUNDA MI?
  
Selda Susal Saatçi: Hayır değil. Davet Sahipleri profesyonel aşçı olabileceği gibi güzel yemek yapan amatör aşçılar da olabiliyor.  
  
YEATUP ÇATISI ALTINDA ŞU ANA KADAR KAÇ YEMEK ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ?
  
Özlem Çulhagil Kır: YeatUp’ın lansmanını 18 Ekim 2017 tarihinde Webrazzi Arena’da yaptık. YeatUp’ın taze bir girişim olması bir yana, Türkiye için de çok yeni bir konsept aynı zamanda. Buna rağmen şu ana kadar 300’e yakın kişi YeatUp aracılığı ile sofraları paylaştı.  
  
WEBRAZZİ ARENA’DA FİNALE KALAN TEK KADIN GİRİŞİMİ OLMUŞSUNUZ GALİBA
  
Selda Susal Saatçi: Evet. Erkek egemen startup dünyasında ilk on iş fikri arasında yer almak, bizim için büyük mutluluk oldu. Bununla birlikte kadın girişimciliğinin daha fazla teşvik edilmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz ve kadın girişimcilerin sayısının artmasını diliyoruz.  
  
YEATUP, YURTDIŞINDA DA HİZMET VERİYOR DEĞİL Mİ?
  
Özlem Çulhagil Kır: Şu anda YeatUp’ta Basel’den Londra’ya, Çanakkale’den Konya’ya, İstanbul’dan Bodrum’a 15 şehirde, 80 Davet Sahibi bulunuyor. Davet Sahiplerimizin ve illerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Hayalimiz, gerçek anlamda bir global platform haline gelmek. İlk olarak odağımızda Londra, Paris, Berlin, Barcelona ve Roma bulunuyor. Yurtiçinde ise Kars, Mardin, Antakya, Kayseri ve Karadeniz Bölgesi’nden Davet Sahipleri’ni aramızda görmek istiyoruz.  
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız