15 yıla dünyanın en büyüğü

Dünya Nükleer Birliği Çin'in nükleer enerji alanında yaptığı yatırımlarla gelecek 15 yıl içerisinde ABD'yi de geçerek lider konumuna yükseleceğini açıkladı.

15 yıla dünyanın en büyüğü

Hızlı sanayileşmeyle artan enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiye yönelen Çin bu alanda da zirveyi ele geçirecek gibi görünüyor. Nükleer Birliği'nin (DNB) Genel Müdürü Agneta Rising Çin'in 2020'ye kadar en fazla nükleer santrali olan ikinci ülke konumundaki Fransa'yı geçeceği belirtti.

Örgütten salı günü yapılan açıklamayla Çin'in 15 yıl içerisinde nükleer enerji devi ABD'yi de geri bırakarak zirveye yerleşeceği ifade edildi.

HAVA KİRLİLİĞİ NÜKLEERE YÖNELTİYOR

Dünyanın en çok büyüyen ülkesi konumundaki Çin'in büyük şehirleri de aynı hızla gelişiyor. Şehirlerdeki bu büyüme ülkeyi aynı zamanda hava kirliliği sıralamasında da birinciliğe taşıyor. Hava kirliliğine bağlı ölümlerin en yüksek olduğu ülke olan Çin'in nükleer atılımlarını değerlendiren Rising, "Çin için hava kirliliği en büyük etmen" yorumunda bulundu.

DNB'nin raporuna göre Asya kıtasında çalışır halde bulunan 134 reaktör bulunuyor. Bu reaktörlerden toplamda 400 terawatt/saat'lik enerji üretimi yapılıyor. Bu üretim dünyadaki toplam nükleer enerjinin yüzde 16'sına denl geliyor. Ayrıca şu anda Asya kıtasında inşaası süren 39 reaktör bulunuyor ve bunların 20'si Çin'de inşa ediliyor.

2030'A KADAR 50'DEN FAZLA YENİ REAKTÖR

DNB'nin açıkladığı verilere ülke Çin 2030 yılına kadar 50 bin megawatt'tan fazla üretim gücüne sahip 50'den fazla nükleer reaktör inşa etmeyi hedefliyor. Yeni reaktörlerin çoğunlukla ülkenin yeni gelişen bölgelerinde yapılması plananlanıyor.

Ayrıca 2030'a kadar Çin'in yanısıra Rusya, Hindistan ve Güney Kore'nin yaptığı yatırımlarla dünyadaki nükleer reaktör sayısının yüzde 70'ine sahip olacağı tahmin ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...