1915 kararından dönüş iddiası

Türkiye ile Almanya arasında bir süredir devam eden İncirlik Üssü krizinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 1915 olayları kararıyla ilgili Türkiye'nin beklentilertini karşılayacak bir formül bulunması konusunda uzlaştı. Dışişleri Bakanı Steinmeier parlamento kararının hukuki bağlayıcılığı olmadığına vurgu yaptı.

1915 kararından dönüş iddiası

Almanya, İncirlik Üssü krizini sonlandırmanın yollarını arıyor.

Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, sorunun çözümü için bir araya geldi.

Toplantıdan, 1915 olayları kararıyla ilgili Türkiye'nin beklentilertini karşılayacak bir formül bulunması yönünde karar çıktı.

Bu toplantıyı değerlendiren Alman Der Spiegel dergisi, Merkel Hükümeti'nin siyasi olduğu gerekçesiyle Parlamento'nun aldığı karara mesafe koyacağını yazdı. Ancak bu iddiaya Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert'ten yalanlama geldi.

Seibert, düzenlediği basın toplantısında, "Alman hükümetinin 1915 olaylarıyla ilgili karara mesafe koyması söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Steinmeier ise, Berlin'de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenlediği basın toplantısında konuya değindi.

Alman Bakan, parlamentonun siyasi konularda kendini ifade etme hakkı bulunduğunu ancak buradan çıkan her kararın yasal bağlayıcılığı olmadığını belirtti.

Steinmeier'in bu açıklaması, İncirlik krizinde Almanya'nın ilerleyen dönemde, Türkiye'nin talep ettiği yönde bir yol haritası izleyeceği yorumlarına neden oldu. Ancak iç siyasette elini güçlendirmek isteyen Merkel'in, bizzat kendisinin böyle bir açıklama yapmaktan kaçındığı belirtiliyor.

Zira Merkel ülkesinde, sığınmacı anlaşması ve İncirlik krizi konularında Türkiye'ye taviz verdiği için eleştiriliyor.

Ankara, İncirlik Üssü'nün Alman milletvekillerinin ziyaretine açılabilmesi için, 1915 olaylarıyla ilgili parlamento kararının hukuki bağlayıcılığının olmadığı yönünde açıklama yapılmasını şart koşuyor.

Sayfa Yükleniyor...