AB ve Hamas gizli pazarlıkta

Hamas, Avrupa Birliği üyesi 5 ülkeyle gizli görüşmeler yaptığını açıkladı. AB, resmi açıklamalarında Hamas'la görüşmek için İsrail'i tanıması ve şiddete başvurmamasını şart koşuyor. Görüşmelerin yeri olarak ise Türkiye de verildi.

AB ve Hamas gizli pazarlıkta

Hamas'ın dış ilişkilerden sorumlu üyesi Osama Hamdan, Avrupa Birliği ile yaptıkları görüşmelerde, Hamas'ın İsrail'e karşı pozisyonu ve Ortadoğu'daki olası barış görüşmeleri üzerine odaklandıklarını söyledi.

Filistinli yetkili Hamdan, AB üyesi hangi ülkelerle gizli görüşme yaptığı konusunda açıklama yapmadı. Ancak Gazze'deki bir Hamas yetkilisi, görüşülen ülkeler arasında İngiltere, Fransa ve Hollanda, Avusturya ve İsveç'in bulunduğunu iddia etti.

TÜRKİYE'DE DE GÖRÜŞÜLDÜ
Gazze'deki Hamaslı yetkili AB ile yapılan gizli görüşmelerin değişik ülkelerde gerçekleştirildiğini belirtti. Görüşmelerin Türkiye, Mısır, Lübnan ve Gazze'de gerçekleştirildiği iddia edildi.

İNGİLTERE'DEN YALANLAMA
Hamas'ın bu iddiları sonrası İngiliz bir yetkili, "Hamas'la doğrudan bir görüşmemiz olmadı" açıklaması yaptı.

HAMAS-EL FETİH GÖRÜŞMESİNDE İLERLEME YOK
Filistinli Hamas ve El Fetih arasında ulusal birlik hükümetinin oluşumuyla ilgili görüşmelerde ise, ilerleme sağlanamadı.

Suudi sermayeli El Arabiya televizyonunun haberine göre, görüşmelere yakın bir yetkili, Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal ve yardımcısı Musa Ebu Marzuk ile El Fetih'in üst düzey yetkilisi Azam el-Ahmed arasında dün gece Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan 2 saatlik görüşmeden netice alınamadığı belirtildi.

Aynı yetkili, Mısırlı yetkililerin de katıldığı görüşmede El Fetih'in, "Yeni geçici hükümetin kurulması prosedürlerinin yerine getirilebilmesi ve seçimlere tarih belirleyebilmek için seçim komisyonunun, Hamas'ın denetimindeki Gazze Şeridi'nde faaliyetlerine yeniden başlamasına izin verilmesinin önemini vurguladığını" söyledi.

Görüşmenin, Katar'ın başkenti Doha'da 6 Şubat'ta Meşal ile Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas arasında yapılan, bağımsızlardan oluşan geçici hükümet kurulmasına ilişkin anlaşmanın varıldığı görüşmeyi devam ettirmek amacıyla yapıldığı belirtildi.

Varılan anlaşmada Abbas'ın geçici hükümetin başbakanlığını üstlenmesi öngörülmüştü. Bu görüşmenin hemen ardından geçici kabinenin açıklanması bekleniyordu, ancak bazı Hamas yetkilileri ve Filistin yasasının Abbas'ın hem devlet başkanı hem de başbakan olarak görev yapmasına izin vermediğini söyleyen bazı El Fetih yetkilileri anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Sayfa Yükleniyor...