AB Zirvesi öncesi Cameron ve Merkel konuştu

Ülkesinin AB'den çıkış süresinin olabildiğince yapıcı olmasını istediğini belirten İngiltere Başbakanı David Cameron,"AB'den ayrılırken Avrupa'ya sırtımızı dönmemeliyiz" dedi.

AB Zirvesi öncesi Cameron ve Merkel konuştu

Ülkesindeki referandumun ardından istifa kararı alan İngiltere Başbakanı David Cameron, AB liderleriyle buluşmak üzere AB Konseyi binasına geldi. Başbakan Cameron, AB Liderler Zirvesi öncesi açıklamalarda bulundu.

Referandumun ardından İngiltere’nin AB’den ayrılacağını söyleyen Cameron, "Bu sürecin ve sonucunun olabildiğince yapıcı olmasını istiyorum. AB'den ayrılırken Avrupa'ya sırtımızı dönmemeliyiz" dedi.

AB ülkelerinin İngiltere'nin komşusu, dostu ve müttefikleri olduğunu kaydeden Cameron, "Onlarla olabilecek en yakın ticari ve güvenlik işbirliğini istiyorum. Bu, bizim ve onlar için iyi. Bu ruh haliyle görüşmeleri gerçekleştirmeyi umuyorum" diye konuştu.

MERKEL: ÜYE OLMAKLA OLMAMAK ARASINDA BELİRGİN BİR FARK OLMALI 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, bir ülkenin Avrupa Birliği üyesi olmasıyla olmaması arasında bir farkın bulunması gerektiğini söyledi.

Federal Meclis'te düzenlenen özel oturumda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'de bu akşam başlayacak AB Zirvesi öncesinde İngiltere'de geçen hafta düzenlenen referandumla ilgili konuştu.

AB Zirvesi öncesi Cameron ve Merkel konuştu - 1

İngiltere’nin, Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesine göre AB Konseyi'ne AB’den ayrılacağına ilişkin başvuruda bulunması gerektiğini, ardından da AB’nin kendi çizgisini belirleyeceğini ifade eden Merkel, "50. maddeye göre, başvuru yapılmadan İngiltere'nin AB’den ayrılmasına ilişkin resmi veya gayriresmi müzakereler olmaz" dedi.

İngiltere ile yapılacak müzakerelerin, olumlu tarafların kabul edilerek olumsuzların reddedilmesi şeklinde olamayacağını vurgulayan Merkel, "Bir ülkenin AB ailesinin bir üyesi olmasıyla olmaması arasında belirgin bir fark bulunması lazım. Bu aileden çıkmak isteyenden yükümlülükleri reddederek imtiyazları sürdürmesi beklenemez" diye konuştu.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan referandumda, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması yönünde oy kullanmıştı.

BAŞVURU SONRASI İKİ YIL MÜZAKERE 

AB'den çıkış için İngiltere'nin AB Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyması, AB'ye resmen referandum sonucunu iletmesi gerekiyor. Bunun ardından 2 yılı bulması öngörülen çıkış müzakereleri yapılacak.

AB ülkelerinin liderleri bu akşam yapılacak olan AB Konseyi (AB Liderler Zirvesi) toplantısında referandumdan çıkan sonucu görüşerek, ortak bir pozisyon ortaya koyacak.

Sayfa Yükleniyor...