'ABD dış politikası Washington'da belirlenir'

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmeden sonra, WikiLeaks tarafından açıklanan belgelerle ilgili konuştu.

'ABD dış politikası Washington'da belirlenir'

WikiLeaks tarafından açıklanan gizli belgeler sonrası ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, toplantı sonrası basının karşısına çıktı.

Davutoğlu ile, açıklanan gizli belgeler üzerine üretken bir toplantı yaptıklarını belirten Clinton, belgelerdeki iddiaların içeriğine dair bir şey söylemedi.

"ABD şiddetle bu belgelerin yasa dışı şekilde ortaya konmasını kınıyor" diyen Clinton, "Bu belgeler insanların hayatını ve güvenliğimizi tehlikeye atıyor " şeklinde konuştu.

"ABD dış politikası Washington'da belirlenir" diyen Clinton'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

— Belgeler, bugün karşı karşıya olduğumuz büyük sorunlara yönelik çözüm adımlarını küçümsüyor.

— Bu sadece ABD çıkarlarına yönelik bir şey değil...

— Obama yönetiminin çok çalışarak ortaya koyduğu ortaklıklar, bu sorunun da üstesinden gelecektir.

— Hiçbir şekilde, ortaya konan sözde iddialar üzerine bir şey söylemeyeceğim. Ancak ABD, gizli kalması gerekirken bu şekilde ifşa edilen belgelerin ortaya konmasına karşıdır...

— Bunlar diplomatların kişisel gözlemlerini ortaya koyan belgelerdir ve ABD dış politikası bu mesajlarla belirlenmemektedir. Diplomatlarımızın çalışmalarıyla gurur duyuyoruz.

— Bu belgelerin ortaya konmasındaki güdü ne olursa olsun, gerçek insanlar için risk ortaya çıkaracağı açıktır.

— Bazıları bu belgeleri ifşa edenleri alkışlıyor. Masum insanların hayatı tehlikeye atılmıştır ve burada bir cesaret söz konusu değildir...

— Yanlış yapılan bir takım şeyleri ortaya çıkaran belgeler ile bunlar arasında ayrım yapmak gerekir.





ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, Wikileaks internet sitesince sızdırılan gizli belgelerde Amerikalı diplomatlardan istenilen istihbarat görevleriyle ilgili olarak, ''Diplomatlarımızın çalışmalarıyla son derece gurur duyuyoruz'' dedi.

Rice, BM'de gazetecilerin Wikileaks internet sitesi tarafından sızdırılan onbinlerce gizli belgede, BM'de görevli Amerikalı diplomatlardan casusluk yapmalarının istendiğine ilişkin sorular üzerine, ''Şu konuda çok açık olmam lazım, bizim diplomatlarımız sadece diplomattır, hem BM'de hem de dünyada küresel sorunları çözmek ve ABD'nin çıkarlarını gözetmek için çok çalışıyorlar. Onlarla son derece gurur duyuyoruz'' dedi.

Amerikalı diplomatların BM'deki diğer yabancı diplomatlarla ilgili detaylı kişisel bilgi toplamakla görevlendirilme nedeninin sorulması üzerine ise Rice şöyle konuştu:

''Diplomatlarımız her gün diplomatların yapması gereken işleri yapıyorlar, ilişki kuruyorlar, müzakere ediyorlar, ABD'nin çıkarlarını ileri götürüyor ve karmaşık sorunlara ortak çözümler buluyorlar. Yaptıkları budur ve bunu da son derece iyi şekilde ve büyük çalışkanlıkla yapıyorlar. Bugün Amerikalı diplomatların hem BM'de hem de tüm dünyada yaptıkları bizim ulusal güvenliğimiz, uluslararası barış ve güvenlik açısından vazgeçilmezdir.''

''Belgelerin sahte olduğunu mu söylemek istiyorsunuz?'' sorusu üzerine Rice, bu konunun detayına girmek istemediğini belirtti.

Bu belgelerin sızmasının Amerikalı diplomatların görev yapmalarını ne şekilde etkileyeceğinin sorulması üzerine ise Rice, ''Şunu güvenle söylemek isterim ki diplomatlarımız hem BM'de hem de dünyada her gün mükemmel şekilde yaptıkları görevlerini yapmaya devam edecekler. ABD Başkanı Barack Obama liderliğindeki ABD yönetimi, dünyada ortaklarımızla ve müttefiklerimizle olan ilişkilerimizi iyileştirmek ve yeniden inşa etmek açısından son derece büyük ilerlemeler kaydetti. Bizler hem ABD halkının hem de halklarının refahı ve iyiliği için çalışıyoruz, diplomatlarımızın çalışmalarıyla son derece gurur duyuyoruz'' dedi.

BM Güvenlik Konseyinin dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant da sorular üzerine, İngiltere'nin bu tür belgelerin sızdırılmasını kınadığını belirterek, konuyla ilgili kesinlikle yorum yapmayacağını söyledi.

BM'NİN POZİSYONU
BM Sözcülüğü de konuyla ilgili olarak basına yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin Wikileaks belgelerinin gerçek olup olmadığıyla ilgili olarak yorum yapma durumunda olmadığını, BM'nin nitelik itibarıyla şeffaf bir kurum olduğunu belirtti. BM Şartı, BM Merkez Anlaşması ve 1946 tarihli BM'nin imtiyazları ve bağışıklıkları hakkındaki antlaşmanın açık olduğunu ifade eden Sözcülük, BM'ye üye tüm devletlerin bu anlaşmalara uyduklarına güvendiklerini söyledi.

Wikileaks internet sitesi tarafından sızdırılan onbinlerce gizli belgede, BM'de görevli Amerikalı diplomatlardan, BM'deki tüm Kuzey Koreli diplomatlarla ilgili detaylı kişisel istihbarat toplamaları, ayrıca İran'ın nükleer programı konusunda da öncelikli olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ve genel olarak BM Sekreteryasının niyetleri ve planlarıyla ilgili detaylı bilgi elde etmelerinin istendiği belirtilmişti.

New York Times gazetesi belgelere dayanarak verdiği haberde, Amerikalı diplomatlardan, yabancı diplomatların kredi kartı bilgileri ve sık kullandıkları uçuş kartı numaralarıyla ilgili de bilgi elde etmelerinin istendiği, ABD'nin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın imzasının da bulunduğu bu gizli belgeyle Amerikalı diplomatların ''casusluk konusundaki rollerini genişlettiği'' yorumunu yapmıştı.

Sayfa Yükleniyor...