ABD TÜPRAŞ'ı örnek gösterdi

Temsilciler Meclisi'nde Türkiye'deki özel şirketlerin İran'a yaptırım kararlarına uyup uymayacağı tartışılırken Dışişleri Bakanlığı'ndan Burns "Elimizde kanıtlar var, bazı şirketler çekildi" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns ile ABD Hazine Bakanlığı'nın Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Stuart Levey, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde düzenlenen İran'a yaptırımlara ilişkin bir oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Demokrat Parti California milletvekili Jim Costa'nın Türk bankalarının yeni yaptırımlara nasıl yanıt verdiği ve bu bankaların ABD'nin yaptırım uyguladığı kuruluşlarla iş yapmaya devam edip etmediğine yönelik sorusuna Müsteşar Levey şu yanıtı verdi:

"Türkiye BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) geçen yaptırım kararına karşı oy kullanmasına rağmen kararı uygulayacak.

Türkiye kararı özel sektöre bıraktığını belirtti, ABD yönetiminin 1 Temmuz tarihinde İran Yaptırım Yasasını (CISADA) çıkarmasından bu yana hem kendim hem de Amerikan Hazine Bakanlığı'ndan yetkililer Türkiye'ye ziyaretler düzenledi. Orada özel sektörle, bankalarla, bankacılık birliğiyle, hükümet yetkilileriyle temaslarda bulunduk. Tespitlerimize göre, Türkiye'deki özel sektör ve bankalar hükümetin açıklamasına benzer tepki veriyor, çünkü Amerikan finansal sistemine erişimlerini kaybetme ihtimalinden ve itibarlarından endişe duyuyorlar".

Levey, Costa'nın, "Politikamız, Türk bankalarının yaptırıma tabi kuruluşlarla iş yapmayı sürdürdüğünü tespit edersek yaptırımlar uygulamak yönünde olacak mı? CISADA yaptırımlarını yürürlüğe koyacak mıyız?" sorusuna da, "Evet" yanıtını verdi.

William Burns de, "Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'ndaki oyu ne olursa olsun bunu yapmakla yükümlüler ve bunu sağlamak için onlarla yakından çalışacağız. Şimdiden bazı Türk şirketleri İran'a rafine edilmiş petrol ürünleri tedarik etme işinden çekildi, bazı kanıtlar var. Örneğin TÜPRAŞ..." dedi.

Burns, Türkiye'nin İran ile ticaretinin toplam hacminin çok da büyük olmadığını söyledi ve "Türkiye'nin ihracatının yüzde 2'si gibi bir oran İran'a gidiyor, ithalatının da yüzde 2'si İran'dan geliyor" diye konuştu.

DAVUTOĞLU'NUN SÖZLERİNDEN ETKİLENDİ
Demokrat Parti California milletvekili Diane Watson, oturumda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki heyetin dün komite üyeleriyle yaptığı toplantıya atıfta bulunarak, "Toplantının bana göre özü, İran ile Batı ülkeleri arasında aracılık yapmakta olduklarıydı. Onları dinledikten sonraki hislerim, toplantı öncesindeki hissettiklerime göre biraz değişti. Türkler'i bizim için bu rolü oynamalarından dolayı takdir ediyorum. Onlarla diyaloğumuzu sürdüreceğiz ve etkide bulunacaklarını umuyoruz. Bu konuyu yorumlar mısınız?" şeklinde bir soru yöneltti.

Burns, soruya cevabında, geçmişte aralarındaki taktiksel farklılıklar ne olursa olsun, Türkiye'nin ABD için birçok alanda önemli bir ortak olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, çıkarlarının, nükleer silah sahibi bir İran'a karşı olduğunu net biçimde ortaya koyduğunu hatırlatan Burns, nükleer silah sahibi bir İran'ın yaratacağı istikrarsızlık ve risklerden kaçınmanın, bölgedeki herkes için olduğu kadar Türkiye için de önem taşıdığını belirtti. Burns, "Dolayısıyla Türklerle bu konularda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Sadece İran konusunda değil, Türkiye'nin yapıcı rol oynamayı sürdürebileceği Irak, Lübnan ve diğer bir çok alanda bunu yapacağız" dedi.

Sayfa Yükleniyor...