ABD: Türk jetini uçaksavar düşürdü

ABD istihbaratı, Suriye tarafından vurulan Türk keşif uçağının, muhtemelen Suriye hava sahası içinde, kıyıya konuşlandırılmış bir uçak savar tarafından vurulmuş olduğunu öne sürdü.

ABD: Türk jetini uçaksavar düşürdü

Ankara, 22 Haziran’da vurulan RF-4E keşif uçağına ait enkazın Suriye sularına düştüğünü, ancak uçağın hiçbir uyarı yapılmadan uluslararası sular üzerinde uçarken vurulduğunu belirtmişti. Ankara aynı zamanda, uçağın Suriye’deki uçaksavarların menziline çok uzak kalan bir bölgede vurulduğunu öne sürmüştü. Şam ise uçağın uçak savarlar tarafından, 2.5 kilometrelik menzil içinde vurulduğunu açıklamıştı.

Wall Street Journal’a konuşan ABD’li savunma yetkilisi yetkili, “Uçağın karadan havaya atılan bir füzeyle vurulduğuna dair bir bulgumuz yok” ifadesini kullandı. Yetkili, ellerindeki bilginin kaynağını açıklamayı reddederken, uçağın düşürülmesi hakkında cevabı verilmemiş olan birçok soru bulunduğuna dikkat çekti.

“UÇAK DÜŞÜK İRTİFADA UÇUYORDU”
Julian E. Barnes, Adam Entous ve Joe Parkinson imzasını taşıyan habere göre, bir Türk yetkili ABD’nin olay hakkındaki şüphelerinden haberdar olmadıklarını belirtti ve Türk hükümetinin, “savaş uçağının uluslararası sularda Suriye’ye ait bir füze tarafından düşürüldüğü konusundaki inancını” tekrarladı.

Haberde, Türkiye’nin bugün Suriye ile özel bir görüşme yapacağı belirtilirken, başbakanlıktan bir yetkili, görüşmede olayla ilgili ABD istihbaratına ait bilgilerin de görüşülebileceğini söyledi.

ABD’li yetkili, Türk jetinin düşürülmesinde uçaksavarların kullanılmış olması halinde, uçağın düşük irtifada ve yavaş uçtuğunun anlaşıldığını belirtti. Suriye ise uçağın saatte 770 km hızla uçtuğunu açıklamıştı. Aynı yetkili, “Eğer Türk jeti, uçaksavarlar ile düşürüldüyse, Türkiye’nin savunduğunun aksine kıyıya yakın uçuyor olmalıydı” dedi.

ABD’li yetkililerin, pilotların bir haftadan fazladır süren arama çalışmalarında bulunamaması nedeniyle, pilotlatın kaybolduğuna inandıkları belirtildi. 

ABD: Türk jetini uçaksavar düşürdü - 1

“SURİYE’NİN SAVUNMASI DENENİYORDU”
Aralarında savunma ve istihbarat alanlarında geçmişte görev almış olanlar dahil, bazı ABD’li yetkililer, Ankara’nın düşürülen keşif uçağıyla Suriye’nin savunmasını “test ettiğine” inanıyor. Bunun sebebi, düşürülen F-4 Phantom uçağının genelde gözetleme donanımına sahip olması.

Türkiye’de geçmişte görevlerde bulunmuş olan ABD’li eski bir yetkili, “Düşürülen uçağın izlediği rotanın, Suriye’nin tepkisini ölçmeye yönelik olduğunu” öne sürdü.  Aynı kaynak, “Sizce uçak oraya yanlışlıkla mı gitti? yorumunu yaptı.

Üst düzey ABD’li bir yetkili ise “Tüm bu ülkeler ne kadar çabuk müdahele ettiklerini ve ne kadar hızlı tepki aldıklarını test ediyor... Tüm bunlar eğitimin bir parçası” dedi. Yetkili, “Tüm NATO üyeleri Suriye’nin Türkiye’ye karşı koyduğu düşmanca tavrı kınadı” dedi.

“ANKARA ZOR DURUMA DÜŞEBİLİR”
Wall Street Journal, düşürülen uçak hakkında cevap bulmayan soruların Ankara’yı zor duruma düşürebileceğini ve Washington ile Ankara arasında bir süre devam edecek tartışmalara neden olabileceğini belirtti.

Gazete, Suriye ile uzun bir sınır paylaşan Türkiye’nin, Suriye krizinde ABD ve Batı stratejisi adına çok önemli bir yer tuttuğunu hatırlattı ve ABD’nin Beşar Esad rejimine olan yaklaşımının, Ankara’nın rejime yönelik baskısını sürdürmeye devam etmesindeki kararlılığa bağlı olduğunu ifade etti.

NATO yetkilileri, Türkiye’nin Perşembe günü uçağın düşürülmesi hakkında yaptığı sunumun son derece detaylı olduğunu ancak diplomatların, olayın nasıl yaşandığı konusunda Türk yetkilileri fazla sorgulamadığını belirtti. ABD, Türkiye’yi desteklerken, NATO’dan Suriye’yi ağır bir şekilde kınayan açıklama yapmasını istedi.

“FÜZE İSE EMRİ ŞAM VERDİ”
Wall Street Journal, Türk uçağının düşürülmesinin, NATO’yu da zor bir duruma soktuğunu savundu. NATO üyelerinin Ankara’yı desteklemeye eğilimli olsa da, Suriye ile bir çatışmaya girmek istemedikleri ifade edildi.

Üst düzey bir askeri yetkili, “Eğer uçak bir füzeyle vurulmuşsa, bu, emri Şam’ın verdiğini anlamına geliyor” derken, uçağın uçaksavarla vurulmasının farklı bir durum yarattığına dikkat çekildi. Yetkililer ve analistler, uçaksavar kullanılmış olması halinde, bu emri yerel bir komutanın Şam’dan bağımsız vermiş olabileceğini belirtti.

ABD’li yetkililer, Türkiye’nin Suriye sınırında başlattığı askeri hareketliliğin kendilerini alarma geçirmediğini de ifade etti. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Türkiye’nin çok temkinli yaklaşımını överken, “Türkiye’den, provokatif olmalarını istedim” dedi.

“İLİŞKİLERDE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK”
Gazete, Türk uçağının düşürülmesinin, ABD-Türkiye ilişkilerinde bir değişikliğe neden olmayacağını öne sürdü. Wall Street Journal, 2009-2010’daki sıkıntıların ardından, iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli ölçüde geliştiğini ifade etti.

Wall Street Journal, öte yandan uçağın düşürülmesinin, 18 ay önce Müslüman komşularıyla ilişkilerini geliştirmek için düğmeye basan Ankara için geriye dönüşe işaret ettiğini belirtti. Aynı zamanda, İsrail’e karşı belirlenen tavrın da Arap Baharı’nın ardından değişmeye başladığı ve İran’a karşı ABD’nin önlemi olan NATO füze savunma sistemini kabul etmenin, Türkiye tarafından verilen çok önemli bir karar olduğu vurgulandı.

Sayfa Yükleniyor...