ABD'den Türkiye'ye insan hakları eleştirisi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2011 İnsan Hakları Raporu'nda Türkiye'ye yönelik eleştiriler yer aldı. Raporda eleştiriler, yargı sistemi, ifade ve basın özgürlüğü konularında yoğunlaştı. Uludere olayı da rapora girdi.

ABD'den Türkiye'ye insan hakları eleştirisi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2011 İnsan Hakları Raporu'nu yayınladı. Raporun Türkiye bölümünde üç temel sorununa özellikle dikkat çekildi. Bunlar, "adalete erişimde sorunlar, hükümetin ifade ve basın özgürlüğüne müdahalesi ile savunmasız topluluklara yeterince koruma sağlanmaması" olarak sıralandı.

GÖZALTI SÜRESİ UZUN
ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu'nda adalet bölümünde kapsamı geniş tutulan terörle mücadele yasaları, uzun gözaltı süreleri, siyasi baskılar ve yargı sistemindeki yetersizlikler eleştirildi. Davalar konusunda bilgi sızdırılması da eleştirilen unsurlar arasında yer aldı.

İNTERNETE ERİŞİM ENGELLENİYOR
Türkiye’de 100’den fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu hatırlatılarak, gazetecilerin adli tatbikattan kaçınmak için oto sansür uyguladığı belirtildi. Hükümetin ve mahkemelerin çok sayıda internet sitesine erişimi engelledi de vurgulandı.

SAVUNMASIZ GRUPLAR KORUNMUYOR
2011 İnsan Hakları Raporu'nda, hükümetin savunmasız gruplara yeterince koruma sağlamadığı ifade de yer aldı. Savunmasız gruplar arasında kadınlar, çocuklar ve eşcinseller sayıldı. Raporda, namus cinayetleri dahil kadına karşı şiddet olaylarının ciddi bir sorun olduğu vurgulandı.

ULUDERE DE YER ALDI
Raporda Uludere olayı, Ergenekon ve Balyoz davalarına da değinildi. Uludere olayıyla ilgili olarak " 28 aralık'ta uçaklar PKK üyelerini öldürme amaçlı bir hava saldırısında 34 sivili öldürdü. Hükümetin soruşturması yıl sonu itibariyle sürüyordu" ifadesi kullanıldı.

Sayfa Yükleniyor...