ABD'li vekillerden Türkiye’ye uyarı

Amerikalı bir grup milletvekili, "Türkiye'nin, 'İsrail karşıtı' yolda devam etmesi halinde ABD ile bağlarının zarar görebileceği" uyarısında bulundu.

Temsilciler Meclisi'ndeki her iki kanada mensup bir grup milletvekili, ABD Kongresinde İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Demokrat Parti New York milletvekili Eliot Engel, Türkiye'nin eylemlerini "utanç verici" olarak nitelerken, "Ankara'nın NATO üyesi olmasına rağmen, batıya doğru bakmayı bıraktığını" öne sürdü. Gemidekilerin terör örgütleriyle bağlantılı olduğunu ileri süren ve BM'nin tarafsızlığına inanmayıp, uluslararası bir soruşturmaya karşı çıktıklarını belirten Engel, "filodakilerin nefretlerini anlatmak üzere ABD vizesi almak için başvurduklarının kendisine söylendiğini" iddia ederek, bu kişilerin ABD'ye alınmaması için ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a yazı yazdığını söyledi.

Türkiye'nin "sınır ötesi operasyonlar düzenlerken, İsrail'in aynı nitelikteki kendini savunma hakkını reddetmesinin iki yüzlülük olduğunu" ileri süren Engel, Türkiye'nin son yıllarda ABD ve NATO'nun geleneksel müttefiki olma pozisyonundan uzaklaştığını savundu.

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin "3 numarası" konumundaki Cumhuriyetçi Parti Indiana milletvekili Mike Pence, "Türkiye'nin İran'a daha da yakınlaşmaya dönük mevcut yönelimini ve İsrail'e karşı zıtlığını sürdürmesi halinde, bunun bir bedelinin olacağını" ileri sürdü.

"Bu bedelin ne olabileceğine" dair bir soru üzerine Pence, geçmişte Kongre'deki Ermeni tasarılarını desteklemedeki isteksiz tavrını yeniden gözden geçirebileceğini ve bunu Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'a da söylediğini belirtti. Pence, Gazze'de insanlık krizi yaşanmadığını da iddia etti.

Cumhuriyetçi Parti New York milletvekili Peter King, geçmişte kendisinin de Ermeni tasarılarına destek vermediğini, ancak bu konudaki fikrinin değişebileceğini ve benzer tutumu tasarıya geçmişte karşı çıkan diğer milletvekillerinin de gösterebileceğini söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda batı ve laiklikten uzaklaştığını, İran'a yaklaştığını ve bu tür bir gidişatın devamının kabul edilemez olduğunu ileri sürerek, bunun ödenmesi gereken bir bedelinin olması gerektiğini iddia eden King, geçmişte kendisinin yanı sıra birçok milletvekilinin Ermeni tasarılarına, "soykırım" olduğuna inansalar da, diplomatik ve pragmatik nedenler ve Türkiye ile müttefiklik ilişkilerinden ötürü destek vermediğini belirterek, "Bence bu durum değişmek üzere" ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti Teksas milletvekili Ted Poe da, ABD Başkanı Obama'yı, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'e yönelik herhangi bir soruşturmayı başlatma girişimini veto etmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan, Washington'daki İsrail yanlısı lobi gruplarından J Street konuya farklı açıdan bakarak, bazı milletvekillerinin Gazze yardım filosuyla ilgili açıklamalarının "Orta Doğu barışını ilerletmek yerine, öncelikle iç siyasi tüketime dönük olarak tasarlandığı" açıklamasında bulundu. Grubun başkanı Jeremy Ben-Ami, Amerikalı milletvekillerine, "İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözüm sağlanmasının aciliyetini vurgulayan görüşler ifade etmesi" çağrısı yaptı.

SENATÖR MCCAIN, ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİ
Amerikalı Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hem söylemi hem de eylemlerinin "çok rahatsız edici" olduğunu söyledi.

ABD'deki 2008 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan, Arizona Senatörü McCain, bir grup senatörle birlikte İran'daki insan haklarının durumuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında bir soru üzerine, BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yeni yaptırım kararının oylamasında Türkiye'nin kullandığı 'hayır' oyu, Başbakan Erdoğan'ın İsrail ile ilgili söyleminin ve "değersiz" uranyum takası anlaşmasının, Türkiye'nin hala "bir kavşakta" kaldığının işareti olduğunu öne sürdü.

"Mustafa Kemal Atatürk'ün laik bir ulus mirası bıraktığını" kaydeden McCain, "(İran Cumhurbaşkanı Mahmud) Ahmedinejad'ı hoş görmelerinin, sergiledikleri diğer bazı eylemlerin, dünyanın bu kesiminde barış ve istikrara katkı sağlamayacağının farkına varacaklarını umuyorum" diye konuştu.

Demokrat Parti Delaware Senatörü Ted Kaufman da, "Türkiye'nin doğru yolda olmadığını" düşündüğünü söyledi.

Sayfa Yükleniyor...