AB'yi Yunanistan endişesi sardı

Yunanistan'da dün yapılan seçimlerde sağ ve soldaki iki büyük partinin oy oranlarının yüzde 78'den yüzde 32'lere düşmesi AB'yi endişelendirdi. Yunanistan'ın AB ve IMF'yle imzaladığı İkinci Kurtarma Paketi'ne sadık kalmasını isteyen AB, siyasi bölünmüşlüğü kullanarak  Atina'da bir teknokrat hükümet peşinde.

AB'yi Yunanistan endişesi sardı

AB Komisyonu, seçim sonuçlarının ardından Yunanistan'a AB ve IMF paketinde değişiklik yapılmasının söz konusu olmadığını belirterek, Atina'dan İkinci Kurtarma Paketi'ne sadık kalmasını talep etti. AB Komisyonu bu konuda Yunanistan'a her türlü desteği vermeye de hazır olduklarını belirtti.

'TAAHHÜTLERE BAĞLI KOALİSYON KURULMALI'
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, Yunanistan'daki seçim sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, "AB'ye verilen taahhütlere bağlı bir koalisyon hükümeti kurulmalı" dedi.

Schulz, "Yunanistan seçimleri sakin kafayla analiz edilmeli ve neyin uygulanabilir olduğu bulunmalıdır. Seçim sonuçları aşırı tepkiyi hak etmiyor" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği, seçim öncesinde siyasi yelpazenin sağ ve solundaki iki büyük partiden (Yeni Demokrasi ve PASOK'tan) AB ve IMF programına bağlı kalacakları konusunda yazılı taahhüt almıştı. Ancak Brüksel, 2009'daki seçimlerden toplam yüzde 78 alan partilere son seçimde desteğin yüzde 32'ye kadar gerileyebileceğini hesaba katmamıştı.

YENİ DEMOKRASİ VE PASOK'UN OYLARI KOALİSYONA YETMİYOR
Yeni Demokrasi hareketinin dünkü seçimlerde birinci sırada çıktığı için fazladan kazandığı 50 sandalyeye rağmen Sosyalistlerin de destek vereceği bir AB ve IMF programı yanlısı 2 partili muhtemel bir koalisyonun parlamentoda çoğunluğu bulunmuyor.

Henüz kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre, Yunanistan'da 300 üyeli parlamentoya girmeye hak kazanan partilerden Yeni Demokrasi'nin yüzde 18.9 oyla 108, aşırı sol SYRIZA'nın yüzde 16.8 oyla 52, Sosyalist PASOK'un yüzde 13.2 oyla 41, milliyetçi Bağımsız Yunanlılar hareketinin yüzde 10.6 oyla 33, Komünist Parti'nin yüzde 8.5 oyla 26, neo-Nazi Altın Şafak partisinin yüzde 7 oyla 21 ve Demokratik Sol'un yüzde 6.1 oyla 19 koltuk kazandı.

AŞIRI SOLDAN KURTARMA PAKETİNE DESTEK YOK
Bu koşullarda Brüksel'in beklentilerini karşılayabilecek tek koalisyon hükümeti, Yeni Demokrasi ve PASOK'a Demokratik Sol'un destek vermesiyle mümkün olabilecek.

Demokratik Sol partisinin lideri Fotis Kouvelis, kurtarma paketini destekleyen bir koalisyon hükümetinde yer almayacağını açıkladı.

AB TEKNOKRAT HÜKÜMETTEN YANA
Yunanistan'da söz konusu seçim tablosuyla bir koalisyon hükümetinin çıkması zor görünüyor. Atina'nın önümüzdeki ay yeniden sandık başına gitmesinin güçlü bir olasılık olduğu belirtiliyor. AB'nin, Yunanistan'da siyasi deprem yaratan mevcut seçim sonuçlarını, teknokrat hükümetin devamı için kullamaya hazırlandığı da iddialar arasında.

Sayfa Yükleniyor...