AİHM : KKTC mahkemeleri yasal

AİHM, yeni açıkladığı bir kararında, KKTC mahkemelerinin taraflı olduğu ve bağımsız olmadığı şeklindeki iddiaları kabul etmedi.

Kıbrıs'ta BM kontrolündeki ara bölgede, 1989 yılında düzenlenen Türk karşıtı bir gösteri sırasında KKTC topraklarına izinsiz geçiş yapmak isteyen ve KKTC güvenlik güçleri tarafından yakalanan Eliade Protopapa adlı Rum vatandaşı, bu olay nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Ankara'ya karşı açtığı davayı kaybetti. Dava kararında, KKTC yargı organlarının hükümlerinin, AİHM gözünde yasal olduğu vurgulandı.

KKTC güvenlik güçleri, yaklaşık bin Kıbrıslı Rum'un katıldığı gösteride, Yeşil Hattı zorla geçme teşebbüsünde bulunan 101'i kadın toplam 111 kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar arasında yer alan Eliade Protopapa, Lefkoşa Mahkemesi'ne çıkarılmış ve yapılan yargılama sonunda 2 gün hapis cezası ve 50 Kıbrıs poundu para cezasına mahkum edilmişti.

Konuyu 1990 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gündemine taşıyan Protopapa, kendisine kötü muamele yapıldığı, özgürlük ve güvenlik hakkının kısıtlandığı, adil yargılanmadığı, işlenmemiş bir suç için yargılandığı, gösteri düzenleme özgürlüğünün ihlal edildiği, hakkındaki mahkeme hükmüne KKTC mahkemeleri önünde itiraz şansının bulunmadığı ve Rum olduğu için kendisine ayrımcılık yapıldığı iddialarıyla Ankara'dan davacı oldu.

Ancak Ptopapa, şikayetlerinin hiçbirine AİHM'den olumlu yanıt alamadı. AİHM, gösterinin gergin bir ortamda gerçekleştiğini vurguladığı gerekçeli kararında, yakalandığı esnada KKTC güçleri tarafından elektrikli sopayla dövülerek omurgasından sakatlandığını iddia eden davacının, bu iddiasını kanıtlayacak tıbbi belge sunamadığını belirtti ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kötü muameleyle ilgili maddesinin ihlal edilmediğine hükmetti.

Davacının iddialarının aksine yakalanışının yasal olduğuna hükmeden AİHM, KKTC mahkemeleri önünde adil yargılanmadığı tezini de geri çevirdi. Gerekçeli kararda, KKTC mahkemelerinin taraflı olduğu ve/veya bağımsız olmağı veya davacının politik nedenlerden ötürü suçlandığı şeklindeki tezlerin AİHM tarafından kabul edilemeyeceğine hükmedildi.

AİHM kararında, KKTC mahkemelerinin davacı hakkında verdiği karar da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu ve yasal bulundu. Davacının KKTC mahkemeleri önünde itiraz şansı olmadığına dair iddiasını da geri çeviren AİHM, "Rum olduğu için kendisine ayrımcılık yapıldığı" tezini de reddetti.

Sayfa Yükleniyor...