AİHM’den İtalya'ya G8 mahkumiyeti

Yüksek mahkeme, İtalya’nın 2001 yılındaki G8 zirvesinde güvenlik güçlerinin protestoculara uyguladığı şiddeti cezalandırmada yetersiz olduğuna hükmetti.

AİHM’den İtalya'ya G8 mahkumiyeti
Cenova kentindeki G8 zirvesinde polis protestocuların kaldığı bir okulu basmıştı. Protestocular polis tarafından dışarı çıkartılmadan önce uygulanan şiddetin kanıtlanması için "Kanı temizlemeyin" yazısı asmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İtalyan polisinin 2001’deki G8 Liderler Zirvesi sırasında karıştığı şiddet ve işkence olaylarından hareketle ülke yasalarının, güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddeti cezalandırmada yetersiz olduğu hükmüne vardı.

Merkezi Strazburg'da bulunan AİHM, 16 yıl önceki olaylı G8’den dolayı ev sahibi İtalya aleyhinde bir karar daha aldı.

AİHM, G8 Zirvesi sırasında bir okulda bulunan protestoculara yönelik polisin kötü ve sert müdahalesi ve sonrasında çıkan olayların sorumluları hakkında cezai işlem uygulamamasını gerekçe göstererek, İtalyan yasalarının güvenlik güçlerince uygulanan işkenceyi cezalandırmada yetersiz kaldığını karara bağladı.

Yüksek mahkeme, ayrıca, Cenova’daki işkence ve kötü muamelenin sorumlularının da uygun şekilde cezalandırılmadığına hükmetti.

Bu arada, Strasbourg merkezli Avrupa Konseyinden dün İtalyan parlamentosunun üst kanadı Senatonun başkanı Pietro Grasso ile alt kanat Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini’ye bu konuya ilişkin mektup gittiği bildirildi.

Mektuplarda, parlamento başkanları nezdinde İtalya'nın, işkenceye karşı yasalarını bir an önce uluslararası standarda kavuşturmaya davet edildiği belirtildi.

16 YIL ÖNCE YAŞANDI

Cenova'da 20-22 Temmuz 2001'de düzenlenen G8 Zirvesi sırasında, protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda Carlo Giuliani isimli bir protestocu polis kurşunuyla hayatını kaybetmişti.

Gösteriler sırasında protestocuların ve bazı gazetecilerin sığındığı Armando Diaz okuluna yüzlerce polis baskın yapmış ve çıkan arbedede 61'i ağır 82 kişi yaralanmıştı.

İtalya'da o dönem başbakan olan Silvio Berlusconi'nin hükümeti polisin müdahalesini savunmuş ve olaylarla ilgili açılan davalarda sorumlular hakkında herhangi bir ceza kararı çıkmamıştı.

İtalyan devleti, nisan ayında da yüksek mahkeme nezdinde olayın bazı mağdurlarına yönelik kötü muameleyi kabul ederek, anlaşmaya varmıştı.

AİHM, 2 yıl önce de zirve sırasında polisin kötü müdahalesinden ötürü mahkum ettiği İtalya'yı işkencenin suç sayılmasına yönelik ceza kanunda değişiklikler yapmaya çağırmıştı.

Sayfa Yükleniyor...