Akkuyu'nun Rusya'daki ikizinin özellikleri neler?

Mersin- Akkuyu nükleer güç santralinin inşaatı için geri sayım sona erdi. Bugün temeli atılacak ve tamamlandığında Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak yapının hemen aynı ölçülerde bir ikizi var. Rusya'nın Voronej kentinin güneyinde yer alan Novo Voronej Nükleer Santrali, Mersin- Akkuyu'daki nükleer santralin referansı ve "ikizi" olarak tanımlanıyor. Türkiye'den onlarca uzman ve öğrencinin eğitim gördüğü Voronej kentinin güneyinde Akkuyu'nun ikizi bulunuyor.

Akkuyu'nun Rusya'daki ikizinin özellikleri neler?

Başkent Moskova'nın yaklaşık 600 kilometre güneyinde yer alan Voronej kenti dünyanın en genç ve "üçüncü nesil üstü" olarak tanımlanan nükleer santrallerinden birine sahip.

Kentin 40 kilometre kadar güneybatısındaki Novo-Voronej Nükleer Santrali dört adet üniteden oluşuyor. Her bir reaktör, buhar türbini ve soğutma sisteminden oluşan üniteler kendi başlarına bin 200 toplamda 4 bin 800 megawatt gücünde elektrik üretebiliyorlar. Bu, 500 bin apartman dairesinin 60 yıl boyunca kesintisiz olarak aydınlatılması için yeterli bir enerji miktarı. Santralde yakıt türü olarak hafif zenginleştirilmiş uranyum dioksit kullanılıyor. Santralin işletme ömrü Akkuyu'daki kardeşi gibi 60 yıl olarak tasarlanmış.

Santralin ana koruma engeli kubbe görünümündeki reaktör bölümünde yer alan çok katmanlı kabuk. İleri teknoloji ürünü özel betonla en az 2 metre genişliğie sahip bu kabuk, en şiddetli depremlerden, tsunamiye, hatta bir yolcu uçağının çarpışma şiddetine dahi dayanıklı. Sızdırmaz özelliğe sahip beton kalkan yapı, reaktör, buhar jeneratör, pompalar ve boru hatlarını etkileyecek sarsıntıları sönümleyecek bağlantılar ile inşa edilmiş. Akkuyu'ya da bu sistem kurulacak.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması hedeflenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali 20 milyar dolara mal olacak.

Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından yürütülen projede, devletler arası yapılan anlaşma gereği ilk ünitenin temel atıldıktan 7 yıl sonra devreye alınması planlanıyor.

Akkuyu'nun Rusya'daki ikizinin özellikleri neler? - 1

HEDEF 2023'TE İLK ÜNİTEYİ AÇMAK

Ancak Türkiye’nin talebi üzerine bu tarihin 2023 yılına çekilmesi hedefleniyor. Santraldeki diğer ünitelerde birer yıl arayla devreye girecek.

Novo Voronej nükleer santrali 3 bin 500 kişiye istihdam sağlamış, benzer rakam Akkuyu için de geçerli. Akkuyu'nun inşaatı sırasında ise en yoğun dönemde yaklaşık 10 bin kişinin çalışacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca Novo Voronej kentindeki üniversitede eğitim alan 248 Türk öğrenciden 6,5 yıllık eğitim sonunda mezun olan 35'inin bu aydan itibaren projede görev alması bekleniyor.

HANGİ ÜLKE NÜKLEERDEN NE KADAR ENERJİ ÜRETİYOR?

Dünyada işletim halinde 441 adet nükleer santral var. 35 santralin inşaatı devam ediyor. Özellikle Avrupa'nın nükleer enerjiyi yoğun kullandığı biliniyor. Fransa enerji üretiminin yüzde 76'sını, Belçika yüzde 47'sini, İsviçre ise yüzde 37'sini nükleer santrallerden sağlıyor.

Bu listede diğer ülkeler şöyle sıralanıyor; Güney Kore yüzde 30, ABD yüzde 20, Rusya yüzde18, İngiltere yüzde 17, ve Almanya yüzde 16.

Sayfa Yükleniyor...