Almanya aşırı sağcı NPD'yi kapatmadı

Almanya'da aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin kapatılması davasında karar açıklandı. Alman Anayasa Mahkemesi aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin demokrasi için ciddi tehlike oluşturmadığını gerekçesiyle kapatma kararı vermedi.

Almanya aşırı sağcı NPD'yi kapatmadı

Almanya'da Anayasa Mahkemesi, aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin kapatma davasında kararını bugün açıkladı.

Almanya'nın Karlsruhe kentindeki mahkemenin 8 üyesi, yabancı karşıtı aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin demokrasi için ciddi tehlike oluşturmadığı gerekçesiyle kapatma kararı vermedi.

NPD'nin Anayasa karşıtı amaçların peşinde koştuğunu belirten Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle, "Ancak bu aşamada başarıya ulaşacakları güç ve araçlardan yoksunlar" dedi.

Geçtiğimiz yıl mart ayındaki sözlü duruşmada davacı eyaletler NPD yöneticilerinden çok sayıda alıntıya dikkat çekerek bu ifadelerin partinin ırkçı, antisemitist, insan onurunu aşağılayan ve antidemokratik bir tutum içinde bulunduğuna kanıt olduğunu kaydetmişti.

Bu kanıtlar arasında partiye ait etnik halk tanımıyla ilgili bir belgede 'Bir Afrikalı, Asyalı ya da Doğulu'nun asla Alman olamayacağı, Alman pasaportu taşımanın biyolojik genleri değiştiremeyeceği' ifadesi de yer alıyordu.

NPD'nin kapatılmasına yönelik ilk dava 2001 yılında açılmış ve partinin yönetim kademesinde Alman istihbaratının muhbirlerinin bulunduğunun ortaya çıkması nedeniyle 2003 yılında başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi o dönemde partinin kapatılması için yeterli gerekçe olup olmadığı konusuna girmeden, muhbirlerin varlığı nedeniyle davayı usulen bozmuştu.

REFAH PARTİSİ KARARI BELİRLEYİCİ OLACAKTI

Almanya aşırı sağcı NPD'yi kapatma yönünde bir karar verseydi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2003 yılında Türkiye'den Refah Partisi'nin kapatılması konusunda verdiği karar örnek teşkil edecekti.

AİHM, Refah Partisi kararında bir partinin sadece "devlet için somut bir tehdit oluşturması" ve "kapatılması yönünde acil bir toplumsal ihtiyacın bulunması" durumunda yasaklanabileceğine dikkat çekerek, "Refah Partisi'nin uygulamalarının Türk demokrasisinin temellerini tehdit ettiğine ve iktidarı ele geçirme yönünde gerçek bir şansı bulunduğuna, bu nedenle Türk Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararında haklı olduğuna" hükmetmişti.

Sayfa Yükleniyor...