Almanya Yabancılar Raporu'nu açıkladı

Almanya'da "10. Yabancılar Raporu" dün açıklandı. Almanya'da Türk kökenli vekil Cansel Kızıltepe uyum konusunda daha katedecek uzun bir yol bulunduğunu söyledi.

Almanya Yabancılar Raporu'nu açıkladı

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti SPD milletvekili Cansel Kızıltepe, "10. Yabancılar Raporu"yla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Raporun, göçmenlerin uyumu ve yaşamın her alanında katılımlarını sağlama konusunda atılması gereken acil adımlara işaret ettiğini kaydeden Kızıltepe, özellikle eğitim alanında göçmen kökenli çocukların başarısını artırmak için çok daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Hükümetlerin geçmişte bu tür sorunların çözümü konusunda yetersiz kaldığını ifade eden Kızıltepe, "Yabancılar Raporu, Almanya'da uyum konusunda daha katedecek uzun bir yolumuz olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kızıltepe, SPD Federal Meclis Grubu olarak Almanya'da doğan gençlerin 23 yaşına kadar iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakan opsiyon modelinin kaldırılması konusunda gösterdikleri çabaların artarak devam etmesi gerektiğini kaydetti.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner de, Almanya'da entegrasyonun binlerce kez başarıldığını belirterek "Kimse başarılı bir göç ülkesi olduğumuzu inkar edemez. Ancak gerçek bir uyum toplumu olmak için daha çok çaba sarf etmemiz lazım" dedi.

Özellikle eğitim ve sosyal alanda daha yapacak çok iş olduğunu belirten Stegner, göçmen kökenlilerin gelirlerinde ve çalışma saatlerindeki haksızlıklara işaret etti.

Stegner, "İşe alınmalardaki ayrımcılıkla tutarlı bir şekilde mücadele etmemiz, kamusal alanda ve özel sektörde çeşitliliği normal görmemiz ve bunu fırsat olarak algılamamız lazım" dedi.

Alman hükümetinin Göç, Mülteciler ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz dün 2012 Haziran ile 2014 Mayıs dönemini kapsayan 10. Yabancılar Raporu'nu tanıtmıştı.

Raporda, eğitim sisteminde son yıllarda yapılan iyileştirmelere rağmen fırsat eşitliğinin sağlanamadığı ve çok dilliliğin getirdiği olanakların okullarda ve kreşlerde çok fazla desteklenmediği ifade edilmişti.

Özellikle meslek eğitimi için müracaat eden Türkler ve Arapların Alman akranlarına göre aynı özellikleri taşımalarına rağmen şirketler tarafından mülakatlara davet edilmediğine işaret edilen raporda, bu konuda ayrımcılık yapıldığı vurgulanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...