Antarktika’da son 3 ayda 30 bin deprem

Günay yarım kürenin en güneyinde yer alan Antarktika kıtasında son dönemde sismik aktivitelerdeki artış bilim insanların dikkatini çekti. Şili Üniversitesi’nden bilim insanları, Antarktika’da son üç ayda 30 binin üzerinde deprem kaydedildiğini açıkladı. Meydana gelen depremlerin en büyüğünün 6 büyüklüğünde olduğu belirtildi.

Antarktika’da son 3 ayda 30 bin deprem

NTV.COM.TR

Güney yarım kürenin en güneyinde yer alan ve yüzde 98’inin buzla kaplı olduğu bilinen Antarktika kıtasında son dönemde sismik aktiviteler olağanın üstünde arttı. Şili Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre en büyüğü 6 şiddetinde olmak üzere 30 bin deprem olduğu açıklandı.

96 KİLOMETRELİK ALANDA 30 BİNDEN FAZLA DEPREM

Şili Üniversitesi’nin Ulusal Sismoloji Merkezi'nden bilim insanları, Güney Shetland Adaları ile Antarktika Yarımadası arasındaki yaklaşık 96 kilometrelik alanda, Bransfield Boğazı'ndaki 6 büyüklüğündeki deprem başta olmak üzere 30 binin üzerinde deprem tespit ettiklerini açıkladı.

Bransfield Boğazı’nın yakınında bulunan tektonik plaka ve mikro plaklarda sık sık deprem tespit edildiği belirtilirken Şili Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, “Depremlerin alansal ve zamana bağlı olarak dağılımı incelendiğinde özellikle Eylül ayında günde binden fazla deprem tespit ettiğimiz günler oldu” ifadeleri kullanıldı.

BOĞAZ 15 SANTİMETRE GENİŞLİYOR

Yapılan açıklamada, “Sarsıntılar o kadar sıklaştı ki önceden yılda 7-8 milimetre genişleyen boğaz, şu anda yılda 15 santimetre genişliyor” ifadeleri kullanılırken araştırmayı gerçekleştiren Sergio Barrientos, "Bu 20 kat artışı ifade ediyor ve bu durum Shetland Adaları'nın Antarktika yarımadasından daha hızlı ayrıldığını gösteriyor" dedi.

Antarktika, üzerinde en hızlı ısınan bölgelerden biri olarak dikkat çekerken bilim insanları, değişen iklimin buzdağları ve buzullar üzerindeki etkisini yakından takip ediyor. Santiago Üniversitesi'nden iklim bilimci Raul Cordero ise yaptığı açıklamada, sarsıntıların bölgedeki buzulları nasıl etkileyebileceğinin henüz net olmadığını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...