AP'nin gündeminde Türkiye vardı

Avrupa Parlamentosu bugün genişleme sürecini tartıştı. Toplantıda adı en çok telaffuz edilen ülke Türkiye oldu.

Avrupa Birliği'nin genişleme süreci, uzun bir sürenin ardından bugün bir kez daha Avrupa Parlamentosu gündemindeydi.

Parlamentonun, genişleme süreci hakkında bugün Strasbourg'da düzenlediği oturumda, aday ve potansiyel aday ülkeler arasında adı en fazla telaffuz edilen ülke Türkiye oldu.

Oturumda Avrupa Birliği dönem başkanlığı adına söz alan İsveç dışişleri bakanı Carl Bildt, genişleme sürecinin her türlü zorluğa rağmen Avrupa için kazanım olduğunu ve devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

BÜYÜK DİYE TÜRKİYE'YE AYRIMCILIK YAPAMAYIZ
Carl Bildt, Kürt açılımı konusunda Ankara'ya destek verirken, Kıbrıs konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları temelinde kalıcı çözüm istediklerini ifade etti. İsveç dışişleri bakanı, "büyük, karmaşık ve Müslüman olduğu için" Türkiye'ye ayrımcılık yapmanın Avrupa Birliği antlaşmalarına aykırı olduğunu da vurguladı.

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ise, Türkiye'nin enerji ve medeniyetler arası diyalogdaki önemine değindi. Kürt ve Ermeni açılımlarını öven Rehn, Ankara'nın Rumlara limanlarını açması gerektiğini belirtti.

Oturumda Türkiye konusunda en hararetli konuşmayı Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkanı, Yeşiller grubu üyesi Fransız parlamenter Helene Flautre yaptı. Flautre, Türkiye'yle devam eden müzakere sürecinin sonucu konusundaki kuşkuların dağıtılması ve bu sürecin sonunda üyeliğin gerçekleşceğinin açıkça söylenmesi gerektiğini savundu.

Parlamentonun aşırı muhafazakar ve aşırı sağcı üyeleri ise Türkiye'nin üyeliğine karşı konuşmalar yaptılar.

DIŞ POLİTİKANIZ AB İLE UYUMLU OLSUN
Avrupa Birliği'nin genişleme süreci hakkında hazırlanan karar tasarısı Parlamento genel kurulunda yarın oylamaya sunulacak. Taslak metnin Türkiye bölümünde, Ankara'ya dış politikasını Avrupa Birliği ile uyumlu yürütme çağrısında bulunululuyor.

Taslakta, Türk hükümetinin Ermenistan ve Kürt açılımı politikaları olumlu karşılanırken, Kıbrıs sorunu, ifade ve din özgürlüğü, yargı reformu ve NATO-AB işbirliği konularında Ankara'nın ek adım atması yönünde görüşler de belirtilmekte.

Kürt açılımı konusunda Türk hükümetini somut adımlar atmaya davet eden Avrupa Parlamentosu, Ermenistan'la imzalanan protoklolerin TBMM tarafından en kısa sürede onaylanması çağrısında bulunuyor.

Hıristiyan Demokrat grup üyesi İtalyan parlamenter Gabriele Albertini tarafından kaleme alınan karar taslağında Türkiye dışında Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Bosna, Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve İzlanda'nın genişleme sürecindeki konumlarına da değiniliyor. Hırvatistan'ın 2010 yılı ortalarında müzakere sürecini tamamlayacağı öngörülürken, İzlanda'nın AB'ye üyelik başvurusu yapmasından duyulan memnuniyet dile getiriliyor.

Sayfa Yükleniyor...