Assange İsveç’e iade ediliyor

İngiliz mahkemesi kararını verdi. Assange'ın avukatı temyize gideceklerini açıkladı.

Assange İsveç’e iade ediliyor

İsveçli iki kadına cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla İngiltere’de yargılanan Assange’ın İsveç’e iadesi konusunda mahkeme kararını verdi. İngiliz mahkemesi, Assange’ın İsveç’e iadesi yönünde karar verdi.


Kararı Hakim Howard Ridddle duyurdu. Riddle yaptığı açıklamada, Assange'ın tanıklarından biri olan İsveçli avukat Bjorn Hurtig ifadesini "inandırıcı bulmadığını", ayrıca Assange'ın İsveç'e ifade vermeye çağrıldığında bu ülkeye gitmediğini söyledi. Yargıç ayrıca, Assange'ın İsveç'e iadesi durumunda "adil bir yargılanmaya" tabi tutulmayacağı iddiasını kabul etmedi ve Assange'ın İsveç'e iadesine hükmetti.

Julian Assange'ın avukatları, mahkemenin kararını temyize götüreceklerini açıkladı. Kararın temyize götürülmesi için bir haftalık bir süre var.

İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesinin bugün Assange'ın İsveç'e iade edilmesi kararının ardından Wikileaks'in kurucusu mahkemenin önünde bir açıklama yaptı.

Mahkemeyi ve yargıcı davayı yeterince incelemeden karar vermekle eleştiren Assange, "Böyle bir karar durumunda temyize gideceğimizi ve gitmemiz gerektiğini her zaman biliyorduk" dedi.

'DİLİNİ VE YASALARINI BİLMEDİĞİM BİR ÜLKEYE GÖNDERİLİYORUM'
Avrupa genelinde çıkarılan tutuklama emri sisteminin incelenmesi ve denetlenmesi gerektiğini söyleyen Assange, "Her gün üç kişi, yeterince incelenmemiş süreçlerle İngiltere'den Avrupa'nın diğer ülkelerine iade ediliyor. Avrupa'da hukuk sistemlerinin incelenip, denetlenebileceği bir yapıya ihtiyacımız var. Birini İngiltere'den, konuştuğu dilden, destekçilerinden ve akrabalarından alarak, dilini bilmediği ve yasal sistemini anlamadığı yabancı bir ülkeye göndermek çok vahim bir konudur" diye konuştu.

Assange konuşmasında ABD'nin hakkındaki "casusluk" iddialarını da hatırlatarak, bazı basın yayın kuruluşlarında çıkanın aksine, CIA veya Pentagon'un İsveç'in kendisine yöneltilen suçlamalarla ilişkili olduğunu hiçbir zaman söylemediğini kaydetti.

İsveç'in hukuk sisteminde bazı sorunlar olduğunu ve İsveçlilerin de bunu bildiğini savunan Assange, bu sistemin reforma ihtiyacı olduğunu söyledi. Assange, İsveç'in hukuk sistemindeki ihlallerin farkında olan kişileri ve İsveç basınını öne çıkarak, konuşmaya çağırdı.

Assange, kendisiyle ilgili bundan sonra yapılacak temyiz duruşmalarının, "özellikle Avrupa genelinde tutuklama emri kararlarındaki ve İsveç'in hukuk sistemindeki ihlallere ışık tutmasını umduğunu" ifade etti. Julian Assange'la ilgili iade kararına ilişkin temyiz duruşmasının tarihi henüz belirsiz ancak, Wikileaks'in kurucusu hakkındaki şartlı tahliye koşulları devam ediyor.

'İSVEÇ'TE BANA ADALET YOK'
Assange, İsveç'e iade edilmesi durumunda ABD'ye gönderilmesi ihtimalinden korkuyor ve İsveç'teki yargı sürecinin adil olamayacağını savunuyor. Dolayısıyla bu ay başında üç gün süren iade davasında Assange'ın avukatı müvekkilinin İsveç'e iadesi durumunda, bu ülkede tecavüz davalarının kamuoyuna kapalı yapıldığı gerekçesiyle, "adil yargılanamayacağını" savunmuş ve "İsveç'te bana adalet yok" demişti.

İsveç, Assange'ı geçen yıl iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyordu. Assange iddiaları reddederken, avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu ve Wikileaks'in ABD'nin gizli belgelerini yayımlamasından ayrı düşünülemeyeceğini savunuyor.

39 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange, geçen yıl Aralık ayında, İsveç'in Avrupa genelinde tutuklama emri çıkarmasıyla Londra'da gözaltına alınmış ve dokuz gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti.

Sayfa Yükleniyor...