'Assange'ın programı demokrasi sınavı olacak'

WikiLeaks kurucusu Julian Assange'a program yaptıran Rus televizyonun yöneticisi, bu nedenle kanallarının kapatılması gerektiğini söyleyecek "şahinler" çıkabileceğini belirterek, "Bu program demokrasi için ciddi sınav niteliğinde" dedi.

'Assange'ın programı demokrasi sınavı olacak'

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Rusya'da İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonu ile 10 bölümlük söyleşi programı için yaptığı anlaşma çerçevesindeki ilk röportajını uzun süredir kimseyle konuşmayan Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah ile yapmıştı.

Russia Today, İngiltere'de ev hapsinde tutulan Assange'ın Nasrallah ile röportajı video-konferans yöntemiyle yaptığını belirtti. ''Yarının Dünyası'' adlı programın içeriğiyle ilgili yetkinin tamamen Assange'da olduğu kaydedildi.

Televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Simonyan, Assange'ın kendileriyle program yapmak için temasa geçtiğini söyleyerek, ''Kanalımızın izleyici profilini, ABD ile dünyanın diğer bölgelerinde ulaştığı kesimi biliyor. Bu yüzden bizi seçti ve biz de bundan son derece gurur duyuyoruz'' diye konuştu.

Assange'ın ilk programına çok büyük ilgi beklediklerini ifade eden Simonyan, ''Bu programdan sonra kanalımızın kapatılması gerektiğini söyleyecek olan şahinler ve aceleci kişiler olacaktır. Bence bu program bu ülkelerdeki demokrasi açısından ciddi bir sınav olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Nasrallah, röportajda Assange'ın Hizbullah'ın Suriye muhalefetine Beşşar Esed ile görüşmesi tavsiyesinde bulunduğu, ancak muhalefetin bunu reddettiği yolundaki sorusunu doğrulamıştı. Suriye'nin, Lübnan'daki direnişi desteklemesinden dolayı Esad'ı desteklediklerini ifade eden Nasrallah, ''Bu tavrımızdan İsrail ve ABD baskısına rağmen geri adım atmadık'' demişti.

'ESAD REJİMİ REFORM YAPMAYA HAZIR'
Esad rejiminin Filistin davasına ''son derece iyi hizmetlerde'' bulunduğunu söyleyen Nasrallah, ''Bu yüzden Hizbullah Tunus, Yemen, Mısır ve başka yerlerdeki Arap Baharı'nı desteklerken, Suriye konusunda muhalefete 'Başkan Esad ile görüşün' çağrısında bulunduk. İlk defa Suriye muhalefetine iktidar ile temas kurması tavsiyesinin gerekçesini açıklıyorum.

Ancak diyaloğa girmeyi reddettiler. İlk başlarda reformları uygulamaya ve diyaloğa hazırlanan bir rejim vardı. Ancak öte taraftan diyaloğa ve reformları kabul etmeye hazır olmayan bir muhalefetiniz var. İstedikleri tek şey rejimi devirmek. Sorun bu'' ifadesini kullanmıştı.

Suriye'de iç savaşın mevcut sorunun çözümüne alternatif oluşturmadığını belirten Nasrallah, ''Diyaloğun tek alternatifi iç savaştır. Bu da kesinlikle Amerikalı ve İsraillilerin istediği şey. İsrail ile onlarca yıl sürecek bir diyaloğa hazır olan Arap ülkelerinin, Suriye'de siyasi çözümü deneyecek iki ayı yok'' demişti.

Sayfa Yükleniyor...