Assange'ın sonu Macar kardinale benzemesin

İngiliz mahkemesinin İsveç'e iade kararının ardından Ekvador'un Londra'daki elçiliğine sığınan WikiLeaks kurucusu Assange, burada 1 yıl kalabileceğini söyledi. Oysa Macaristan'da bir kardinal tam 15 yıl ABD elçiliğinde yaşamak zorunda kalmıştı.

Assange'ın sonu Macar kardinale benzemesin

İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin İsveç'e iade kararının ardından WikiLeaks kurucusu Julian Assange, bir gece yarısı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Ekvador hükümeti uzun müzakereler sonrasında geçtiğimiz ay, Julian Assange'a siyası sığınma hakkı tanıdı. Ancak hakkında tutuklama kararı bulunan Assange, elçilikten ayrılamıyor.

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, İngiliz ve Ekvador hükümetlerinin uzlaşmaya varmamaları halinde 1 yıl elçilikte yaşayabileceğini açıkladı. Bu sözler Soğuk Savaş döneminde Macar kardinal Josef Mindszenty'nin hikayesini hatırlattı.

Julian Assange, İngiltere'de yargılandığı tecavüz davasında, İsveç'e iadesinin onaylanmasının ardından Ekvador'un Londra'daki Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Assange, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, büyükelçilikte kalacağı sürenin 1 yılı bulabileceğini söyledi.

YA SIĞINMA YA DA TUTUKLAMA
Assange'ın Ekvador'a sığınmasından tam 56 yıl önce benzer bir hikaye Macaristan'da yaşandı. Macaristan'daki komünist karşıtı ayaklanmayı bastırmak için Sovyet birlikleri, 4 Kasım 1956'da bu ülkenin başkenti Budapeşte'ye girmeden önce Kardinal Josef Mindszenty'nin önünde iki seçenek vardı: Ya ABD Büyükelçiliği'ne sığınacak ya da tutuklanacaktı. Kardinal Mindszenty birincisini seçti ve tam 15 yıl sürecek bir esaret başladı.

KOMÜNİST KARŞITI SÖYLEM
İkinci Savaşı sonrası Sovyet kontrolüne giren Macaristan'da, Katolik Kilise'nin lideri Kardinal Mindszenty, komünizm karşıtı söylemleriyle tanınıyordu. Budapeşte'deki komünizm karşıtı ayaklanmayı bastırmak üzere kente gelen Sovyet birliklerinden kaçan Kardinal, Amerikan Büyükelçiliği'ne sığınma talebinde bulundu. Büyükelçilik, bu talebi kabul etti.

KESKİN NİŞANCILARIN KORUMASINDA YAŞADI
Kardinal'e büyükelçinin ofisi tahsis edildi. 2 odası ve küçük bir banyosu bulunan ofiste, Kardinal, tam 15 yıl yaşadı ve bu süre boyunca, bahçede, keskin nişancıların koruması altında yaptığı yürüyüşler haricinde, büyükelçilikten dışarı adım atmadı.

VATİKAN DEVREYE GİRDİ
Soğuk Savaş döneminde Kardinal Josef Mindszenty'nin durumu ABD ve Sovyetler Birliği arasında bir bilek güreşine dönüştü. Macaristan'daki komünist hükümet, Kardinal'in ABD Elçiliği'nden ayrılarak bu ülkeye gitmesine izin vermiyordu. Uzun müzakereler sonrasında ve Vatikan'ın devreye girmesiyle Kardinal Josef Mindszenty'nin Budapeşte'den ayrılarak Roma'ya gitmesine izin verildi.

Kardinal kısmı olarak özgürlüğüne kavuştu ancak 4 yıl sonra Avusturya'nın başkenti Viyana'da 83 yaşında hayata veda etti.

Sayfa Yükleniyor...