Atina'da Müslümanlardan olaysız protesto

Geçen hafta bir polisin, evraklarını kontrol ettiği bir göçmene ait Kuran'ı Kerim'in sayfalarını yırtmasının ardından bir protesto gösterisi daha yapıldı.

Atina'da Müslümanlardan olaysız protesto

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Müslüman göçmenler, geçen hafta yapılan asayiş operasyonu sırasında bir polisin Kuran-ı Kerim sayfalarını yırtmasını kınamak ve Emniyet Teşkilatından ilgili Bakanlığın özür dilemesi talebiyle olaysız geçen bir protesto gösterisi gerçekleştirdiler.

Kent merkezindeki Omonia meydanında yapılan ve insan hakları örgütleri ve sol örgütlerin de katıldığı gösteride, göçmenlerin olası şiddet olaylarına karışmalarını engellemek amacıyla polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Sık sık Tekbir getiren, polisten özür taleplerini seslendiren ve 'Irkçılığa ve İslamfobi'ye hayır' ifadesi yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Parlamento'nun bulunduğu Sindagma meydanına kadar yürüyüş yaptıktan sonra olaysız bir biçimde dağıldılar.

Kentin ana caddelerinin trafiğe kapatılmasıyla hayat durma noktasına gelirken, toplu taşıma araçlarının seferlerinin aksaması kent merkezine girmeye veya çıkmaya çalışanların yollarda kalmasına yol açtı.

Polis, gösterinin yapıldığı Omonia meydanının bir kaç kilometre ötesindeki Monastraki meydanında düzenlenen, '29 Mayıs (1453) İstanbul'un düşüşü ve Bizans'ın son imparatoru Kostantin Paleologos'un Osmanlı ordusuna karşı mücadelesini anma günü' gösterisi yapan küçük bir grup aşırı sağcının, göçmenlerin gösteri yaptığı bölgeye yaklaşmamaları için iki meydanı birbirine bağlayan yolları tümüyle kapatarak geçişleri engelledi.

Bu arada, Yunan-basın yayın organları, Müslüman göçmenlerin gösterisine tahmin edilenden çok az kişinin katıldığı yorumunu yaptılar.

Haberlerde, katılımın az olmasında, belli başlı Müslüman göçmen derneklerinin diyaloğu tercih etmelerinin rol oynadığı vurgulandı.

GÖÇMEN PROTESTOLARI
Yunan polisinin geçen hafta Salı günü gerçekleştirdiği asayiş operasyonunda kimliği açıklanmayan bir polisin, evraklarını kontrol ettiği bir göçmene ait Kuran'ı Kerim'in sayfalarını yırtmasının ardından göçmenler protesto gösterileri yapmışlardı. Göçmen gruplar ile polis arasında yer yer çatışmalar ve arbede yaşanmıştı.




Öte yandan, basın-yayın organları kent merkezindeki, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı 'Agio Panteleimona' semtinde bulunan, fakirlere gıda ve giyecek yardımı yapan bir kilisenin papazının göçmenlere de yardım ettiği gerekçesiyle aşırı sağcı gruplar tarafından tehdit edildiğini belirtti.

Kilisenin, dağıtımları yapılacak giyeceklerin toplandığı, bazı göçmenlerin ise kalacak yer olarak kullandığı deposunda geçtiğimiz gün yangın çıktığı belirtilen haberlerde, bu gelişmeden hemen sonda aşırı sağcı grupların kilise avlusunda toplandıklarına ve göçmenler aleyhinde sloganlar attıklarına dikkat çekildi.

Haberde, söz konusu grubun olay yerinden geçmekte olan göçmenler ile gelişmeleri izleyen basın mensuplarına da hakaret ettikleri, tüm bunların ise bölgede bulunan güvenlik güçlerinin gözleri önünde meydana geldiği vurgulandı.

Tüm bu gelişmeler sonrasında 'dondurulmuş' halde bulunan Atina'da camii ve Müslüman mezarlığı inşaası kararının olaylar sonrasında tekrar gündeme geldiğini belirten basın - yayın organları, İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos'un Müslüman cemaati temsilcileriyle, Atina'da camii ve mezarlık inşasını da kapsayan taleplerini dinlemek üzere biraraya gelmesinin beklendiğini kaydettiler.

Yunanistan'da son 11 yıldır başkent ve çevresinde yaşayan Müslümanlar'ın ibadetleri için bir cami inşası ve mezarlık yapımı tartışılıyor. Parlamentonun ilki 9, ikincisi 2 yıl önce olmak üzere iki kez cami inşası için karar almasına ve Yunanistan Kilisesi'nin gerek cami, gerekse mezarlığın yapılmasına destek verdiği yönündeki açıklamalarına rağmen, bu alanda şu ana kadar herhangi bir gelişme kaydedilmedi.

Sayfa Yükleniyor...