"Avrupa kıtası, bir siyasi parti kongresini beklememeli"

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, İngiltere'nin AB'den çıkış sürecine ilişkin, "Bize 'İngiltere'de yeni bir hükümet kurulsun' demek, yıl başına kadar beklemek anlamına gelir. Bu ekonomik ve finasal piyasalar için büyük belirsizlik ortaya koyar. Bu kadar beklemek kimsenin faydasına değil." ifadelerini kullandı.

"Avrupa kıtası, bir siyasi parti kongresini beklememeli"

Schulz, açılışına katıldığı AB Liderler Zirvesi'nden ayrılışında basın toplantısı düzenledi.

İngiltere'deki referandum sonucunun Birleşik Krallık ile AB arasındaki ilişkilerin doğasını değiştirdiğini belirten Schulz, Birleşik Krallık'ın G-7 ülkesi ve AB'nin ikinici büyük ekonomisi olduğunu, BM Güvenlik Konseyinde veto hakkı bulunduğunu anımsattı.

Schulz, İngiltere'nin AB'den ayrılma hakkı olduğunu kaydederek, "Bizim, İngiliz hakının taleplerine uygun davranmamız gerekiyor." dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'a, "referandumda alınan kararı resmi olarak bildirmesi ve üyelikten çıkışı düzenleyen 50. maddeyi yürürlüğe koyması gerektiğini" söylediklerini anlatan Schulz, "Bu madde hiç kullanılmadı. Beklemeden, karşılıklı güven ve saygıyla bir plan yapmalı ve ilerlemeliyiz." diye konuştu.

Süreçte belirsizlik istemediklerine işaret eden Schulz, "Bize 'İngiltere'de yeni bir hükümet kurulsun' demek, yıl başına kadar beklemek anlamına gelir. Bu ekonomik ve finasal piyasalar için büyük belirsizlik ortaya koyar. Bu kadar beklemek kimsenin faydasına değil." değerlendirmesinde bulundu.

Cameron'ın eylülde başbakanlığı bırakacağına ve yerine gelecek ismin Muhafazakar Partinin kongresinde belirleneceğine dikkati çeken Schulz, "Tüm Avrupa kıtası, bir siyasi parti kongresini beklememeli." dedi.

AB'nin İngiltere dışındaki 27 üyesinin pozisyonunun net olduğunu vurgulayan Schulz, 50. madde yürürlüğe konulmadan İngiltere ile müzakereye başlamayacaklarını sözlerine ekledi.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan referandumda, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması yönünde oy kullanmıştı. Ancak birlikten çıkış için İngiltere'nin AB Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyması, AB'ye resmen referandum sonucunu iletmesi gerekiyor. Bunun ardından 2 yılı bulması öngörülen çıkış müzakereleri yapılacak.

Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, bugünkü AB Konseyi toplantısında referandumdan çıkan sonucu görüşerek, ortak bir pozisyon ortaya koyacak.

Sayfa Yükleniyor...