Avrupa Komisyonu'nun "mülteci kotası" AB ülkelerini böldü

Avrupa Komisyonu'nun sığınmacıların Avrupa ülkeleri arasında dengeli olarak paylaştırılması amacıyla kota sistemini öngören yönetmelik hazırlaması tartışmalara neden oldu.

Avrupa Komisyonu'nun "mülteci kotası" AB ülkelerini böldü

Avusturya kota sistemine destek verirken Slovakya ve Çek Cumhuriyeti karşı çıktı.

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner "mülteci kotası" yönetmeliğini desteklediklerini söyledi. Kota sisteminin Avusturya için büyük bir rahatlama sağlayacağını savunan Mikl-Leitner, yönetmelikle Avusturya'nın yüzde 5 olan sığınmacı kabulünün yüzde 2.62'ye düşeceğini belirtti.

Kota sisteminin bir an önce uygulanması çağrısı yapan Mikl-Leitner, "Söz konusu kota sistemi kayda değerdir. Göçmenlerin kota sistemiyle AB üyesi ülkeler arasında dağlımını öngören bu plan Avusturya için kitlesel bir rahatlık sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann da, AB üyesi ülkelere adil bir şekilde dağıtılması kaydıyla mülteci kotası uygulanması çağrısında bulunmuştu.

"ZORLU MIZRAK DÖVÜŞÜ OLACAK"

Slovakya Başbakanı Robert Fico, AB ülkeleri arasında "zorunlu göçmen kotası uygulamasına" karşı olduklarını belirterek, "Prensip olarak herhangi bir kota sistemini kabul etmeyi reddediyorum" dedi.

Avrupa Komisyonu'nca girişimi getirilmesini anlayamadığını söyleyen Fico, şunları belirtti:

"Macaristan, Kosova'dan onbinlerce göçmen akınına maruz kaldığında kimse kotadan bahsetti mi? Diğer ülkeler benzer durumlarla karşılaştığında kotadan bahseden oldu mu? Her ülkenin, kendi avantaj ve dezavantajları vardır.
Bu, Avrupa Birliği içinde çok zorlu bir mızrak dövüşü olacaktır."

Başbakan Robert Fico kota sisteminin Slovakya Parlamentosu'nda kabul edilmeyeceğinin sinyalini de verdi.

ÇEK CUMHURİYETİ DE SİSTEMİ ELEŞTİRDİ

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka ise kotanın kabul edilmesi halinde ülkesinin tehlikeye atılmış olacağını savundu.

Plana göre Çek Cumhuriyeti'nin kota payının yüzde 2.3 olacağını belirten Sobotka, gerçek çözümün göçmenlere yardımların artırılmasıyla sağlanacağını vurguladı.

Sobotka, alınması gereken bir karar varsa bunun AB formülleriyle değil, ulusal temelde yapılması gerektiğini ifade etti. Sobotka çoğu göçmen için Çek Cumhuriyeti'nin son durak olmadığını söyledi ve bütün ülkelere aynı formülün uygulanmasının doğru olmayacağına da dikkati çekti.

AB'NİN KOTA YÖNETMELİĞİ

AB Komisyonu'nun hazırladığı yönetmeliğe göre üye ülkelerin alacağı göçmen sayısı, ilgili ülkelerin nüfusları, gayri safi yurtiçi hasılaları, işsizlik oranları ve geçmişte aldıkları sığınma başvuruları göz önünde bulundurularak değerlendirilecek. Buna göre 2015-2016 döneminde 20 bin sığınmacı üye ülkeler arasında kota sistemine göre dağıtılacak.

Kota sisteminin yürürlüğe girebilmesi için üye ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu'nun onaylaması gerekiyor. AB istatistik kurumu verilerine göre AB üyesi ülkeler geçen yıl toplam 185 bin sığınmacıya koruma statüsü verdi.

Sayfa Yükleniyor...