Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye İlerleme Raporu tartışıldı

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunun Strasbourg'da düzenlenen oturumlarında yarın oylamaya sunulacak 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu masaya yatırıldı.

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye İlerleme Raporu tartışıldı

Genel Kurulda konuşan AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) stratejik bir ortağı olduğunu belirterek, "AB, Türkiye’deki reformlar için model olmaya devam etmelidir. Türkiye ile diyaloğun güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

AB'nin Türkiye’nin katılım müzakerelerini desteklediğini vurgulayan Piri, Türkiye’yi müzakerelerde ilerleme sağlaması için teşvik ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin mülteci sorununun çözümünde önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Piri, "Türk hükümeti dünyanın bütün ülkelerinden daha fazla mülteciyi ağırlıyor" ifadesini kullandı.

Piri, çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemelerin Türk hükümetinin kararlılığını gösterdiğini belirterek, "Türkiye'nin çözüm sürecindeki çabalarını destekliyoruz. Ancak konuyla ilgili endişeler de söz konusu" diye konuştu.

Türkiye'de yargının bağımsızlığının sağlanması noktasında sıkıntılar olduğunu ifade eden Piri, gazeteciler üzerinde işten çıkarmalar ve tutuklamalar yoluyla baskıların devam ettiğini belirtti.

Genel kurulda konuşan Litvanya AB Bakanı Zanda Kalnina-Lukasevica ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin önemli ortaklarından birisi olduğunu belirterek, Türkiye-AB ilişkilerinde son zamanlarda olumlu gelişmeler kaydedildiğine işaret etti. Lukasevica, Türkiye'nin uzun vadede AB'ye üyeliğinin siyasi iradeye ve cesarete bağlı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bölgede DAEŞ'in yayılmasını durdurma noktasında katkı sağladığına dikkati çeken Lukasevica, “Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, birliğin ortak güvenlik ve savunma politikasına uyum sağlamanın da etkisiyle güçlenecektir" şeklinde konuştu.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn adına konuşan İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides ise "Türkiye'nin 2 milyon Suriyeli ve Iraklı mülteciyi kabul etmesi ve insani yardımlarda bulunmasıyla Ortadoğu'da karışıklıkların azalması için çalışıyor" ifadelerini kullandı. Stylianides, Türkiye'nin bu çabaları nedeniyle AB'nin tam desteğini hakkettiğini belirtti.

Stylianides, Türkiye'nin yeniden başlayan Kıbrıs müzakerelerinde olumlu bir havanın oluşması için katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...