Avrupa'dan Pozantı raporu

Adana'nın Pozantı ilçesi M tipi cezaevinde geçen yıl ortaya çıkan çocuklara yönelik cinsel şiddet skandalı sonrasında Türkiye'de çocuk cezaevlerinde incelemelerde bulunan Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) Türk hükümetinden cezaevlerindeki çocuklara yönelik kötü muamelenin önüne geçmesini istedi.

Avrupa'dan Pozantı raporu

Pozantı cezaevinde yaşananların ardından 21-28 Haziran 2012 tarihlerinde Ankara-Sincan, İstanbul-Maltepe, Diyarbakır ve Gaziantep'teki çocuk cezaevlerinde denetim yapan Komite, gözlemleri hakkında bugün yayımladığı raporunda, Türk hükümetinden, kötü muamele ve dayağın "kabul edilemeyeceği" ve "hiçbir zaman başvurulmaması gereken bir yöntem olduğu" konusunda cezaevi yönetim ve personeline net mesaj göndermesini istedi.

Pozantı'dan Ankara-Sincan cezaevine nakledilen çocuklarla görüşen Komitenin raporunda, çocukların çoğunun, başta "mümessil" olarak adlandırılan grup liderleri olmak üzere, cezaevindeki akranlarının cinsel taciz de dahil "sürekli ve sert şiddetinden" ve cezaevi personelinin fiziksel kötü muamelesinden şikayetçi oldukları belirtiliyor. Cezaevi personelinin çocuklara, tokat, yumruk ve kemerle vurarak "hoşgeldin dayağı" attığı not ediliyor.

Raporda, Pozantı'dan Sincan'a nakledilen çocukların yeterli tıbbi muayeneden geçirilmediği de kaydedilmekte. Sincan cezaevindeki çocuklara "ses yalıtımı sağlanmış özel odalarda" falaka gibi kötü muamele uygulandığına dair şikayetler aldığını belirten Komite, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin geçtiğimiz yıllarda falakayı "işkence" olarak tanımladığını hatırlatıyor.

Komite Türk hükümetinden, çocuk cezaevlerindeki kötü muamele iddialarını etkin biçimde soruşturmasını ve sağlık, dış dünyayla irtibat, displin ve denetim başta olmak üzere tutukluluk koşullarının düzelmesi için önlem almasını talep ediyor.

Türk hükümeti rapora verdiği yanıtta, Pozantı M tipi cezaevindeki kötü muamele ve tutuklular arasındaki şiddet olaylarıyla ilgili olarak cezaevi personeli hakkında idari ve cezai kovuşturma başlatıldığını bildirdi. Ankara'nın ilettiği bilgiye göre çocuklar hakkında başlatılan üç değişik soruşturma da devam ediyor.

Ankara ayrıca cezaevi personeline temel insan hakları konusunda ülke genelinde eğitim verilmeye başlandığını, bu kapsamda şimdiye kadar 18 bin 234 kişinin eğitim aldığını bildirdi. Türk hükümeti cezaevlerinde çalıştırılmak üzere 2013 yılı içinde 300 sosyal hizmet uzmanı, 300 psikolog ve 100 öğretmenin işe alınacağını da belirtti.

Hükümet, 2012-2017 mali yatırım programı çerçevesinde 2013 yılında İstanbul-Ümraniye, 2014 yılında İzmir, Diyarbakır, Hatay ve Tarsus, 2015 yılında Kayseri ve Konya, 2016 yılında Çorlu ve 2017 yılında Elazığ'da çocuk ve gençler için ceza ve ıslahevleri açılacağı bilgisini iletti.

Strasbourg merkezli Komite, üyeleri arasında Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa Konseyi'ne bağlı çalışıyor. Komite, cezaevi ve tutukluluk koşulları konusunda Avrupa devletleri için referans organ olma özelliğine sahip.

Sayfa Yükleniyor...