Avrupa'dan Rumlara ırkçılık eleştirisi

Avrupa Konseyi’nin hazırladığı rapora göre, Kıbrıs Rum Kesimi'nde Türk ve Romanlar anadilde eğitim haklarını kullanamıyor, tecrit ediliyor ve ırkçı söylemlerin hedefi oluyor.

Avrupa'dan Rumlara ırkçılık eleştirisi

Avrupa Konseyi'nin ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele organı ECRI tarafından bugün yayımlanan raporda, Rum Kesimi'nde etnik ayrımcılık ve ırkçılığın özellikle okullarda artışta olduğu belirtildi. Irkçı tutumların açık biçimde ifade edilmeye başlanmasını "endişe verici" olarak niteleyen ECRI, bu yeni fenomenin ana hedeflerinin göçmenler, sığınmacılar ve mülteciler olduğunu bildirdi.

Raporda, Kıbrıs Rum siyaset ve medya dünyasında ırkçı söylemin artışta olması da gündeme getirildi. Yükselişte olan aşırı sağcı partilerin liderlerinin "Kıbrıs'ta Yunan ırkının başka ırklarla daha fazla karışmasını istemiyoruz" ifadelerinin medya tarafından yansıtılmasını eleştiren ECRI, aşırı milliyetçi Rumların özellikle Kıbrıslı Türkleri hedef alan eylem ve söylemlerine karşı toplumu bilinçlendirme kampanyası başlatılmasını istedi.

ECRI verilerine göre, Güney Kıbrıs'ta yaklaşık bin Kıbrıslı Türk yaşıyor, binlerce Kıbrıslı Türk de her gün çalışmak için adanın kuzeyinden güneyine geçiyor. Güneyde yaşayan veya çalışan Kıbrıslı Türkler ve Romanların da ırkçılık kurbanları arasında yer aldığını belirten raporda, Roman ve Türk çocukların anadilde eğitim haklarının, anayasal bir güvence olmasına rağmen, ihlal edilmesi eleştirildi.

ROMANLARI KIBRISLI TÜRK GÖRMEKTEN VZGEÇİN’
Roman ve Kıbrıslı Türk çocukların bazı okul veya sınıflarda kümeleştirildiğine işaret edilen raporda, Rum Yönetimi'nin bugüne kadar ulusal ve dinsel azınlık olarak tanımayı reddettiği Romanları Kıbrıslı Türk olarak görmekten vazgeçmesi istendi. Raporda, Türklerle evlenen Kıbrıs vatandaşlarının çocuklarına Kıbrıs vatandaşlığına geçişte çıkarılan yasal zorunluluklar da eleştirildi.

RUMLAR İDDİALARI REDDETTİ
Rum Yönetimi ise rapora gönderdiği yanıtta, Kıbrıslı Türklere yönelik doğrudan veya dolaylı biçimde ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığı iddialarını reddetti. Tarih kitaplarının toplumda çoğulculuk ve çeşitliliği yansıtacak şekilde gözden geçirildiğini ve yeni kitapların 2011-2012 öğretim yılında kullanılacağını duyuran Rum hükümeti, 2004-2008 yılları arasında Kıbrıslı Türklere 169 milyon Euro mali yardım aktardığını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...