Avusturya göçmenlerin hayatını zorlaştırıyor

Avusturya, Avrupa Komisyonu ve insan hakları örgütlerinin eleştirilerine rağmen göç yasasını sertleştiriyor.

Avusturya göçmenlerin hayatını zorlaştırıyor

Avusturya vatandaşı olmanın yolu dikenlerle örülü. British Council ve Migration Policy Group adlı Araştırma Enstitüsü’nün 27 AB ülkesi İsviçre, Norveç, Kanada ve ABD’deki 148 sivil toplum örgütü yardımıyla, 2004’den bu yana üçüncüsünü çıkardığı göç endeksine (Mipex) göre, vatandaşlığa geçiş için ödenen harçların en pahalı olduğu AB ülkesi Avusturya.

Son yıllarda aldığı önlemler olumlu karşılansa da Avusturya göçmenlere özellikle istihdam piyasasında ter döktürüyor. Çünkü göçmen işçilere yönelik psikolojik baskı yoğun olduğu için alınan bu önlemler de işe yaramıyor. Göçmen endeksi istihdam piyasasındaki en önemli sorunun göçmenlerin, Avusturya’da yerleşmiş olsa bile belli başlı iş kollarında çalışmasına izin verilmesi, iş değiştirirken her defasında bir istihdam sınavına tabi tutulması olduğunu ortaya koyuyor. Bu sınav iş değiştiren göçmenin bir Avusturyalının çalışmasına engel olup olmadığına yönelik bir test. Ayrıca Avusturya’ya gelen bir göçmenin ilk bir yıl çalışması yasak.

Serbest çalışmak isteyen göçmenleri ise, yapacakları işe kabil olup olmadıklarını ölçecek çok zorlu bir sınav daha bekliyor. Avusturya yine söz konusu göç endeksine göre, yabancı kökenli vatandaşların siyasete katılımında ve uyumunda da başarısız bir tablo sergiliyor.

AVRUPA KOMİSYONU’NDAN UYARI
Avusturya diğer AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında sadece yabancılara değil kendi vatandaşlarına da cinsiyetinden, yaşadığı sosyal sınıftan ya da özürlü olup olmamasından dolayı ayrımcı davranıyor. Üstelik Avusturya’da adalet aramanın yolu da zahmetli. Yabancılar ise Avusturya adaletine güvenmedikleri için hak aramaya teşebbüs bile etmiyorlar.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding birkaç hafta önce Viyana’ya yaptığı ziyarette Avusturya hükümetini kişisel bilgilerin kaydedilmesi ve korunması ile serbest dolaşım ile ilgili yasalarında reforma gitmesi için uyardı. Aksi taktirde Reding Avusturya’ya Avrupa Adalet Divanı yolunun görüneceğini söyledi.

UYARILARA İNAT GÖÇ YASASI SERTLEŞTİRİLİYOR
Reding’in uyarılarına rağmen Avusturya bakanlar kurulu geçtiğimiz günlerde göçmen ve mültecilerin haklarını sınırlayan bir yasa tasarısını onayladı. Tasarıya göre, göçmenler bundan böyle puanlama sistemi ile ve istihdam piyasasının ihtiyacına göre Avusturya’ya kabul edilecek. Avusturya’ya gelebilmek için Almanca bilmek şart koşuluyor. Eğer Almanca bilgisi olmadan gelinmişse göçmenlerin iki yıl içinde Almanca bildiğini ispatlaması gerekiyor. Bu süre şu an beş yıl.

Avusturya vatandaşı olabilmek içinse üst düzeyde bir dil sınavını geçmek zorunlu kılınıyor. Avusturya mülteciler için de zor bir ülke haline geliyor. Avusturya sınırına geçen mülteci adaylarının, statüsü açıklığa kavuşana kadar, başvuru yaptıkları merkezlerden, doktor ziyaretleri dışında dışarı çıkması yasaklanıyor. Ayrıca sınır dışı edilecek mültecilerin de tutukluluk süreleri yine mültecilerin aleyhine değiştiriliyor. İnsan hakları dernekleri tarafından ağır bir dille eleştirilen yasa tasarısı önümüzdeki günlerde Federal Meclis’de görüşülecek.Tasarının geçeceği tahmin ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...