Avusturya'da camileri kapatacak 'İslam Yasası' için ikinci başvuru

Avusturya'da camiler, dernek statüsündeki camilerin kapatılmasını öngören 'İslam Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Avusturya'da camileri kapatacak 'İslam Yasası' için ikinci başvuru

Bazı akademisyenler de yasayı eleştiriyor. Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Stefan Schima, çoğu anayasa hukukçusunun yasadaki bazı maddelerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğine inandığını söyledi.

Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) ve 60 ayrı dernek, dernek statüsündeki camilerin kapatılmasını öngören "İslam Yasası"nın ilgili maddelerinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne ikinci başvuruyu yaptı.

ATİB tarafından dernekler adına yapılan ortak açıklamada, "Yüzlerce İslami dernek ve caminin resmi makamlarca kapatılacağı" bildirildi.

Açıklamada, "İslam Yasası'nda bulunan maddeden dolayı yüzlerce İslami dernek ve cami, idari kararla İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılmayla karşı karşıya. Neticesinde amaçları İslam dini öğretisini yaymak olan dernekler 1 Mart 2016 tarihi itibariyla İslam Yasası'nın gerekli maddesine binaen İçişleri Bakanlığı kararnamesiyle kapatılacaktır" denildi.

Hükümetin Avusturya İslam Cemaati üzerinden dini faaliyetleri tek elden kontrol etmek istediği belirtilen açıklamada, bunun getireceği ciddi endişeler nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtıkları belirtildi. Açıklamada, "Ciddi anayasal endişeler bulunduğundan dolayı ATİB'in yanı sıra 60 başka dernek Anayasa Mahkemesi'ne maddelerin tekrar incelenmesi için itiraz başvurusunda bulundu" ifadeleri kullanıldı.

CAMİLER TÜZEL KİŞİLİĞE GEÇMEYE ZORLANIYOR

İslam Yasası'na göre dernek olarak faaliyet gösteren camiler, devlet kontrolündeki Avusturya İslam Cemaati altında tüzel kişiliğe geçmeye zorlanıyor.

Tüzel kişiliği kabul etmek istemeyen camiler ise dernek olarak varlıklarını devam ettirmelerinin "anayasal ve uluslarası hukuktan doğan bir hak" olduğunu iddia ediyor. Yasaya göre dernek statüsündeki camiler, Mart 2016'ya kadar ya tüzüklerini değiştirmek zorunda ya da kapatılacak.

Yaklaşık 600 bin Müslümanın yaşadığı Avusturya'da, dernek statüsünde 300'ün üzerinde cami bulunuyor.

İSLAM YASASI

Avusturya Meclisi'nde 25 Şubat 2015'te kabul edilen İslam Yasası'nda, din ve örgütlenme özgürlüğü ile eşitlik haklarını ihlal eden maddeler bulunuyor.

Yasada, "Müslümanlara yönelik genel şüphe, yurt dışından gelen imamların engellenmesi, Bakanlar Kurulu'nun cemaatlerin tanıması ve lağvedilmesinde yetkili olması, imam yetiştirilmesinde cemaatin yetkisiz bırakılması, dernek bünyesindeki camilerin tüzel kişiliğe geçmeye zorlanması, dini etkinliklerin güvenlik gerekçesiyle iptal edilebilmesi ve devletin, cemaatler üzerindeki kontrolünün artırılması"na ilişkin maddeler eleştiriliyor.

Sayfa Yükleniyor...