"Barış için dua etmeye geldim"

Papa 16. Benedikt'in beş gün sürecek İsrail turu başladı.

"Barış için dua etmeye geldim"

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Ürdün Kraliyet Havayollarına ait bir uçakla saat 11.00'de İsrail'e geldi. Papa, İsrail ve Filistin'de 5 gün süreyle Hristiyanlığa ait kutsal merkezleri ziyaret edecek.

Papa'yı havaalanında Cumhurbaşkanı Şimon Peres devlet töreniyle karşıladı. Törende Başbakan Benyamin Netanyahu, Vatikan, Hristiyan, Müslüman ve Dürzi dini toplum liderleri ve diğer protokol üyeleri bulundu.

Tel Aviv Ben Gurion Havalimanında resmi devlet töreniyle karşılanması sırasında konuşan Papa, İsrail-Filistin sorunu hakkında, "kendi yurtlarında ve sınırları içinde çözüm" çağrısında bulundu.

"Benden önceki çoğu kişinin de yaptığı gibi, bilhassa barış için, Kutsal Topraklarda ve dünyada barış için dua etmek amacıyla geldim" diyen 16. Benediktus, "Tüm bu olağanüstü zorluklara karşı, her iki halkın kendi yurtlarında uluslararası alanda kabul görmüş sınırları içinde barış ve güvenlik içinde yaşayabilmesi için adil bir çözüm arayışındakilerin her türlü yolu denemelerini rica ediyorum" dedi.

Papa konuşmasında, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözüme olan desteğini yineledi.

Papa, Hristiyanların İsrail ile Filistin arasında barış sağlanmasına yardımcı olabileceklerini de ifade etti.

Konuşmasında Yahudi soykırımına da değinen Papa, ziyareti sırasında soykırımda ölen 6 milyon Yahudi'nin hatırasını saygıyla anma fırsatına sahip olacağını belirtti. İnsanlığın bir daha böyle bir olay yaşamaması için dua ettiğini, Yahudi karşıtlığının çirkin yüzünün dünyanın pek çok yerinde kendisini gösterdiğini söyleyen Papa, "Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Yahudi karşıtlığının görüldüğü her yerde önüne geçilmesi amacıyla her türlü çaba gösterilmelidir" diye konuştu.

KUDÜS HERKESE AÇIK OLMALI
Papa 16. Benediktus, konuşmasında tüm dinler için kutsal bir şehir olan Kudüs'e insanların serbestçe ve rahatça erişmelerinin sağlanması çağrısında bulundu. Üç semavi din için Kudüs'ün ortaklaşa kutsal olarak kabul edildiğini vurgulayan Papa, "Tüm hacıların bu kutsal yerleri serbestçe ve herhangi bir engellemeyle karşılaşmaksızın ziyaret etmeleri en içten dileğimdir" dedi.

İsrail'in 1967'de tümüyle işgal ettiği Kudüs'te, çoğu Arap Müslüman ve Hristiyanlar, kutsal yerlere girişlerinde engellemelerle, güvenlik sınırlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de yaptığı konuşmada, Papanın Kutsal Toprakları ziyaretini "çok önemli ruhani bir misyon" olarak gördüğünü belirtti. Peres, Papanın dünyada şiddetin ve nefretin azaltılmasına yönelik görüş ve faaliyetlerinden de memnun olduğunu ifade ederek, bunun Hristiyanlık ile Musevilik arasındaki diyalog için katkı olduğunu kaydetti ve "Sizin buraya ziyaretiniz barışın yolunu açacaktır" dedi.

HAHAMBAŞLARI TEPKİLİ
Meclis Başkanı Reuven Rivlin ile hahambaşları Şlomo Amar ve Yona Metzger törende yer almadı. Rivlin'in Papa ile akşam saatlerinde Kudüs'te Soykırım Anıt ve Müzesini ziyareti sırasında kısa bir süre bir araya geleceği bildirildi. Rivlin, "Papayı boykot etmediğini, ancak kendi programındaki önceliklere göre davrandığını" belirtti.

Karşılamada bulunmayan Aşkenazi ve Sefarad Hahambaşları Şlomo Avar ile Yona Metzger'in Papa ile ilgili 4 ayrı toplantıya davet edildikleri, ancak şimdilik sadece birine katılacaklarını bildirdikleri, diğerlerine katılımı ise değerlendikleri ifade edildi. Her iki hahambaşının yarın Papa'yı sadece Hahambaşılığın eski merkezinde ağırlayacakları kesinleşmiş bulunuyor.

Papa, havalimanındaki resmi karşılamadan sonra, kendisini Kudüs'e taşıyacak helikoptere kadar siyah bir araçla ve korumalar eşliğinde götürüldü. Papayı Kudüs'te, Scopus Tepesi'nde, aralarında Kudüs Belediye Başkanı Nir Bart'ın da yer aldığı yetkililer karşılayacak. Papa akşama doğru, Cumhurbaşkanı Peres ile resmi ikametgahında bir araya gelecek; Yad Vaşem Soykırım Anıt ve Müzesini ziyaret edecek ve ardından, yine Kudüs'te, Notre Dame otelinde her üç dinin temsilcileriyle buluşacak.

16. Benediktus'un Soykırım Anıt ve Müzesini ziyareti sırasında, soykırımdan kurtulan 6 Yahudi de hazır bulunacak.

GAZZE'DEN TEPKİ: ZİYARET İŞGALE BİR HEDİYE
Gazze'deki Filistinli siyasi gruplardan İslami Cihad, Papa'nın İsrail ziyaretini "Filistin halkının acılarını hiçe sayan bir ziyaret" ve "işgale bir hediye" olarak değerlendirdi.

İslami Cihad, "Papanın Hz. Muhammed'e ve İslam'a karşı geçmişte suç işlediğini ve bunlardan dolayı da resmi bir özür dilemediğini" savundu.

Öte yandan İsrail polisi, Papanın ziyareti öncesi, Doğu Kudüs'teki Ambassador otelinde Filistin Yönetimi tarafından düzenlenen basın merkezini basarak, burada Papa ziyaretiyle ilgili bilgilendirme toplantısını dağıttı. Basın merkezinin İsrail İç Güvenlik Bakanı Yitzak Aharanovitch tarafından verilen emirle kapatıldığı belirtilirken, Filistin Başbakanı Selam Feyyad'ın danışmanlarından Hatim Abdülkadir, "Papa Doğu Kudüs'e geldiğinde bizim sorumluluğumuz altında" diyerek, "Eğer (İsrailli) bakanlar ve İsrailliler, basın merkezini kapatarak, bizim hazırlıklarımızı önleyeceklerini düşünüyorlarsa, büyük yanlış içindeler" dedi.

Polis Kudüs'te Zeytin Dağı'ndaki "Augusto Victoria" hastanesi yakınında, aşırı dindar Yahudi toplumundan iki kişiyi, Papanın ziyaretine karşı bildiriler taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına aldı.

PAPA'YI İSRAİL'DE TUTUN
İsrailli aşırı sağ eylemcilerden Baruh Marzel ile İtamar Ben-Givir ise, Kudüs mahkemesine başvurarak, Papa 16. Benediktus hakkında çıkış yasağı uygulanmasını istediler. Her iki aşırı sağ eylemci, Papanın yaklaşık 2000 yıl kadar önce yağmalanan Tapınak'tan alınan "7 Kollu Şamdan" ile diğer eşyaları geri verinceye kadar İsrail'de alıkonulmasını istiyor.

Sayfa Yükleniyor...