Barışa ulaştılar: Azerbaycan ve Ermenistan anlaşma metninde uzlaştı
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Ermenistan'ın kalan iki maddede de Azerbaycan'ın önerilerini kabul etmesiyle barış anlaşmasında uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan'la imzalanacak barış anlaşması metnine ilişkin müzakerelerin tamamlandığını bildirdi.
Bakan Bayramov, 12. Küresel Bakü Forumu kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Ermenistan'la yürütülen barış sürecine değinen Bayramov, "Barış anlaşmasının metnine ilişkin müzakereler tamamlandı. Mutabakat sağlanmayan 2 madde kalmıştı. Ermenistan bu 2 maddede de Azerbaycan'ın önerilerini kabul etti. Metin hususunda çalışmalar bitti." bilgisini paylaştı.
Bayramov, bir sonraki beklentilerinin Ermenistan anayasasında ve diğer yasal mevzuatlarında Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı maddelerin kaldırılması olduğunu söyledi.
Ermenistan anayasasının değiştirilmesinin barış için gerekli şartlardan biri olduğunu vurgulayan Bayramov, AGİT Misnk Grubu'nun da feshedilmesi gerektiğini ifade etti.
ERMENİSTAN AYRINTILARI PAYLAŞTI
Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan, anlaşmayla ilgili ayrıntıları paylaştı.
Paşinyan, anlaşmanın ardından tarafların sınır boyunca yabancı güç konuşlandıramayacağını, savaş tutukluları kounusunda henüz anlaşmaya varmadıklarını belirtti. Paşinyan, Azerbaycan ile barış anlaşmasının imza tarihi için görüşmelere hazır olduklarını söyledi.
PAŞİNYAN TÜRK BASININA KONUŞTU
Paşinyan, Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki Başbakanlık binasında Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşme süreci için, taraflar arasında çok doğrudan bir diyalog olduğunu belirterek, "Bu normalleşme üç ay, altı ay ya da bir yıl daha gecikebilir. Ancak bugün benim algım artık bunun yalnızca bir zaman meselesi olduğu yönünde ve bu süreçte sabırla ilerlemeliyiz" dedi.
Ermenistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını, sınırın demir ve kara yolu ulaşımı için açık olmasını, ticari bağlantıların doğrudan olmasını dilediğini belirten Paşinyan, halihazırda Ermenistan ve Türkiye arasında oldukça geniş ticaret hacminin ve iş bağlantılarının dolaylı şekilde gerçekleştiğini söyledi.

1915 OLAYLARI: "TARİHTE MUTLAK GERÇEKLİK YOKTUR"
AA muhabiri Paşinyan'a "Uzun süredir Ermenistan'daki tarih algısına dair çeşitli ve önemli değerlendirmelerde bulunuyorsunuz, eleştiriler ve önerilerle öne çıkıyorsunuz. Bu konuyla neyi amaçlıyorsunuz, hem buradaki vatandaşlarınız hem de diasporadakiler açısından?" sorusunu yöneltti.
Paşinyan, her ülkenin kendi tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini belirterek, tarihin kendilerine verdiği mesajları görmenin ve bu mesajları doğru algılamanın büyük önem taşıdığını söyledi.
Tarihin bugünü ve geleceği anlamak için mi yoksa içinde yaşamak için mi kullanılacağının "siyasi bir tercih" olduğunu dile getiren Paşinyan, "Tarihte mutlak bir gerçek yoktur, tarihin her türlü algılanışı aslında siyasi bir algıdır. Bu genel olarak böyledir ancak siyasi tercihlerine bağlı olarak tarih hakkında mutlak gerçeklere sahip olduklarını kabul eden siyasi güçler vardır." değerlendirmesinde bulundu.
Paşinyan, 1915 Olayları'na ilişkin Ermeni iddialarının uluslararası alanda tanınmasının bugün dış politika öncelikleri arasında yer almadığını belirterek, "Yakın çevremizde gerginlikler yaşadığımızda, bu gerginlikler ülkemizde, bölgemizde istikrar, barış ve benzeri konulara ne ölçüde katkı sağlıyor? Ermenistan'ın devlet çıkarlarına hizmet etmeye nerede ve nasıl odaklanmalıyız, bildiğimiz gerçekleri, tarihi gerçekler de dahil olmak üzere, nerede ve nasıl vurgulamalı ve bu gerçeklere dayanmalıyız" dedi.
TÜRKİYE-ERMENİSTAN TEMASLARI "KAZANIM"
Türkiye ve Ermenistan temsilcileri arasında kurulan temasın "kazanım" olduğunu anlatan Paşinyan, şunları kaydetti:
"İlk bakışta basit görünebilir ama aslında oldukça semboliktir. Örneğin, New York'ta farklı ülke liderleriyle toplantılar yaptığımda ve bu toplantılarla ilgili küçük kesitleri Facebook sayfamda paylaştığımızda, dönüş yolunda sosyal medya kullanıcılarımız arasında en çok paylaşılan, en çok izlenen, en çok beğenilen toplantının Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) ile yaptığım görüşme olduğunu fark ediyorum. Bakıyorum ve şaşırıyorum."
Başbakan Paşinyan, Ermenistan Anayasası'nın önsözünde "Batı Ermenistan ve soykırım" ifadelerinin yer aldığına ilişkin yöneltilen soruya şöyle yanıt verdi:
"Bir noktaya değinmek istiyorum, anayasamızda 'Batı Ermenistan' ifadesi yer almıyor. 'Batı Ermenistan' ifadesi başka yerlerde mevcut ancak Anayasa'da bulunmuyor. Yakın zamanda bir yayında kamuya açık olarak şu açıklamayı yaptım: Benim algıma göre, Batı Ermenistan, Ermenistan Cumhuriyeti'nin Armavir bölgesidir, Armavir bölgesindeki belirli yerleşim yerleri ve Şirak bölgesindeki bazı yerleşimlerdir."
- Etiketler :
- Haberler -
- Dünya
- Ermenistan
- Azerbaycan