Bin Ladin son anda kaçmış

Guardian gazetesinde yayınlanan Wikileaks belgelerine göre, Afganistan’da sıkıştırılan Bin Ladin son anda ABD ve İngiltere’nin elinden kurtulmuş. Belgelerde Guantanamo’da yaşanan çarpıcı gelişmeler de yer aldı.

Bin Ladin son anda kaçmış

İngiliz Guardian gazetesi Wikileaks'in Guantanamo ve Afganistan ile ilgili sızdırdığı belgeleri yayımlamaya devam ediyor.

Gazetede bugün yayınlana belgeler arasında Usame Bin Ladin'in, Aralık 2001'de Tora Bora'dan nasıl kaçmış olabileceğine ilişkin bilgi içeren belgeler de yer aldı. Haberde, Amerikan yetkililerinin bin Ladin'in Amerikan ve İngiliz özel timleri tarafından köşeye sıkıştırılmışken Pakistanlı bir aşiretin 'savaş ağası' yani silahlı çete lideri tarafından güvenli bir bölgeye kaçırıldığını düşündüğü belirtildi.

CASUS SAVAŞLARI
Gazetenin yayınladığı belgeler arasında Afganistan’da yaşanan casus savaşları da yer aldı. Buna göre; El Kaide adına 2002 yılında Pakistan'da iki kilise ve bir otelin bombalanması eylemini gerçekleştiren Adil Hadi el Cezairi Bin Hamlili, aynı zamanda İngiliz istihbaratı MI6 için çalışmış.

Belgelerde Hamlili'nin aynı anda hem İngiliz hem de Kanada istihbaratı için çalıştığı, ancak iki ülke istihbaratından da önemli bilgiler sakladığı ve Afganistan ile Pakistan'daki Amerikan ordusu için tehdit oluşturduğuna dair ayrıntılar var.

123 TUTSAĞI SUÇLAYARAK ÖZGÜRLÜK
Bugün yayınlanan belgelerde dikkat çekici bir başka iddia da Guantanamo’da yaşananlara ilişkin. Yayınlanan bilgilere göre "Guantanamo’da tutulan bir muhbir en az 123 tutsağı suçlayarak özgürlüğüne kavuştu”. Konuyla ilgili gazetede şu satırlara yer verildi:

“Muhammed Basardah, Amerikan askeri kaynakları tarafından "paha biçilmez" bir kaynak olarak tanımlanır ve "istisnai bir işbirliği gösterdiği" söylenirken, diğer tutukluların avukatları ise Basardah'ın verdiği kanıtların güvenilir olmadığını söylüyor."

SORGUDA YAŞANAN ANLAŞMAZLIKLAR
Gazetede yayınlana belgelerde yer alan bir başka iddiaya göre de Amerikan sorgu makamları sıklıkla tutuklulara nasıl muamele edileceği konusunda anlaşmazlığa düştü ve çoğu durumda Guantanamo Özel Görev Grubu, Cezai İnceleme Görev Grubu'nun tutsakların serbest bırakılması yönündeki kararını bozdu.

Gazetenin dünkü sayısında yer alan belgelerde de Guantanamoda 150’ye yakın masum kişinin yıllarca hapis tutulduğu yer almıştı.

Sayfa Yükleniyor...