Blix: Türkiye'nin çabalarını destekliyoruz

NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu'ya konuşan Kitlesel İmha Silahları Komisyonu Başkanı Hans Blix, Türkiye'nin bölgedeki önemli bir güç olarak nükleer sorunların çözümü konusundaki çabalarını desteklediğini söyledi.

Blix: Türkiye'nin çabalarını destekliyoruz

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı Hans Blix İstanbul'daydı. Halen Kitlesel İmha Silahları Komisyonu Başkanlığı'nı yürüten Blix, 2003'teki işgal öncesi Birleşmiş Milletler baş silah denetçisi sıfatıyla Irak'ta kitlesel imha silahları arayan ekibin başında yeralıyordu.

Blix, İran'ın nükleer çalışmalarından, Türkiye'nin Ortadoğu'daki arabulucuk çabalarına kadar bir çok konuyu NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu'ya değerlendirdi.

Halen kitlesel imha silahları komisyonunun başındaki Hans Blix, Türkiye'nin bölgedeki önemli bir güç olarak nükleer sorunların çözümü konusundaki çabalarını desteklediğini söyledi:

"Türkiye İran'ın komşusu ve dostu. O yüzden barışçıl bir çözüm için uğraşıyor. Türkiye bölgede çok önemli bir güç. Üstelik Rusya, NATO ve Batı ülkeleri ile de yakın ilişkileri var. Türkiye'nin her ülke ile olan diyaloğunun bölgesel sorunların çözümüne de yardımcı olacağını düşünüyorum."

Blix Türkiye ve Brezilya'nın nükleer takas anlaşmasında İran için arabulucuk yapmasını destekliyor, ancak yeni alternatifler üretilmesi gerektiğini söylüyor:

"Ben Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğunu destekliyor, takas anlaşmasının mantıklı bir seçenek olduğunu düşünüyordum. Ancak İran'ın şu anda ürettiği miktarda zenginleştirilmiş uranyumun ardından bu anlaşma çekiciliğini yitirdi, çünkü İran zaten gereken miktara sahip olduğu halde üretime devam ediyor."

Blix İran'ın nükleer programı konusunda daha açık olup şüpheleri ortadan kaldırması gerektiğinin altını çiziyor:

"Nükleer enerji üretmek her ülkenin en doğal hakkı. Fakat İran'ın gerektiğinden fazla zenginleştirilmiş uranyum üretmesi, dünyada şüpheyle karşılanıyor. Bölgede İsrail nükleer silah elde ederken, İran'ın nükleer enerji kullanmasına karşı çıkamayız. İran, dünyanın nükleer silaha sahip olduğunu düşünmesini hayat sigortası olarak görüyor. Nükleer silahları varsa bile onları kullanmaktan öte bir koz olarak elinde tutacak."

Blix, Birleşmiş Milletler'in İran'a uyguladığı ambargoya rağmen, ABD ve İran arasında olası bir çözümü mümkün görüyor. Başlayacak olası bir diyaloğun, çözüm için bir seçenek olabileceğini düşünüyor:

"ABD yakında İran ile karşılıklı görüşmelere başlamayı planlıyor ve bu durumun havayı yumuşatacağını düşünüyorum. Benim önerimse, bölgede uranyum ve nükleer enerji üretimi için serbest bir bölge oluşturulması ve bu bölgenin dışında hiç bir ülkenin, İsrail'in bile nükleer enerji üretmemesi."

Sayfa Yükleniyor...