BM Genel Sekreteri'nden Güney Sudan'da soykırım uyarısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi’ne şiddetin hızla arttığı Afrika ülkesi Güney Sudan’a acilen silah ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri'nden Güney Sudan'da soykırım uyarısı

Ban Ki-mun Güney Sudan’a acilen müdahele edilmezse soykırım tehlikesinin bulunduğunu söyledi ve BM Güvenlik Konseyi’ne ülkede silah ambargosu uygulanmasının gerekli olduğunu belirtti.

BM’de soykırımları önleme konusunda özel danışman olan Adama Dieng’in sözlerini hatırlatan Ban Ki-mun, soykırımların birer süreç olduğunu ve acilen harekete geçilmezse Güney Sudan’da bu sürecin başlamış olabileceğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri'nden Güney Sudan'da soykırım uyarısı - 1

Aralarında 2013 yılında başlayan bir politik mücadele olan Güney Sudan başkanı Salva Kiir ve eski yardımcısı Riek Machar farklı etnik kökenlere sahip. İkilini mücadelesi üzerinden etnik kökenli çatışmaların şiddetlendiği ülkede geçtiğimiz yıl bir barış imzalanmış ve temmuz ayında Machar ülkeyi terk etmişti. Fakat ülkede çatışmalar devam etmekte. Ban Ki-mun ilerleyen günlerde başkan Salva Kiir’e bağlı birliklerin rakiplere yeni bir askeri saldırı başlatabileceği uyarısında bulunuyor.

ABD’nin Güvenlik Konseyi’nden Güney Sudan’a silah ambargosu çıkartmak için yeterli sayıyı bulmaya çalıştığı biliniyor. Ambargonun çıkabilmesi lehte 9 oy çıkması ve veto olmaması gerekiyor. Diplomatlar şu anda 7 üyenin lehte oy verdiğini fakat veto yetkisine sahip 5 güvenlik konseyi üyesinden ikisi olan Rusya ve Çin’in çekimser olduğunu açıklıyor. Bu ülkelerin hali hazırda çok sayıda silahın bulunduğu Güney Sudan’da, ambargonun ne kadar etkili olacağı konusunda şüpheli oldukları söyleniyor.
BM Genel Sekreteri'nden Güney Sudan'da soykırım uyarısı - 2

Birleşmiş Milletler ABD temsilcisi Samantha Power oylamanın sene sonuna kadar gerçekleşmesi gerektiği uyarısında bulundu.

2011 yılında Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, düşük miktarda petrol üretimine rağmen dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Çatışmaların ülkede yaşayan 11 milyon kişiyi açlık kriziyle karşı karşıya bıraktığı da biliniyor.

2011’den beri ülkede Birleşmiş Milletler Barış Gücü bulunmakta. Ülkede 13 bin BM askeri ve polisi bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...