BM'de 'soğuk savaş'
Suriye'ye karşı BM'de alınacak karar, ABD ile Rusya'yı karşı karşıya getirdi. iki ülke Soğuk Savaş döneminden beri en gergin günleri yaşıyor.
Suriye krizini çözmek için BM Güvenlik Konseyi’nde hazırlanan karar tasarısı metni, Rusya ile batı ülkeleri arasında büyük krize neden oldu.
ABD'nin başını çektiği batılı devletler Esad'ın bir an önce yönetimden alınmasını istiyor. Rusya ise Esad'ın görevde kalması için bastırıyor. ABD ve Rusya, soğuk savaş döneminden beri hiçbir konuda bu derece karşı karşıya gelmemişti.
Almanya’da düzenlenen güvenlik konferansında BM Güvenlik Konseyi’nden geçirilmek istenen tasarı, Suriye hükümetinin birçok bölgeden askerlerini çekmesini istiyor.
Rusya ise silahlı grupların şehir ve kırsal bölgelerin bir çoğunu ele geçirdiği bir dönemde bu isteğin fazla olduğunu savunuyor.
Amerika, tasarının bugünkü Güvenlik Konseyi toplantısında kabul edilmesini için bastırıyor. Obama Suriye'de acımasız bir vahşet yaşandığını söyleyerek "BM bu gaddarlığa dur demeli" çağrısında bulundu.
ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice ise Rusya'nın kapalı kapılar ardında Suriye için verdiği tekliflerin kabul edilemez olduğunu söyledi.
BM'de yaptırım kararı alınması için çalışmalar sürerken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmek üzere Şam'a gideceğini açıklaması da tepki çekti. Lavrov, salı günü Şam'a gideceğini söyledi.
Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'in talimatıyla Rus Gizli Servisinin (SWR) Başkanı Mihail Fradkov'un da kendisine eşlik edeceğini kaydetti.
Lavrov'un Münih'teki konferans sırasında ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ile de bir araya gelmesi bekleniyor.
Konferansta konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Suriye'de kan akmasının durdurulması gerektiğini, uluslararası topluluğun BM'den bu konuda bir karar almasını beklediğini belirterek, "Şam'da bir zorba kendi halkına baskı uyguluyor" dedi.
İran'ın da hala sorumluluklarını yerine getirmediğini ifade eden Clinton, bu nedenle ABD'nin ve AB'nin de bu ülkeye karşı ağır yaptırım kararları aldığını kaydetti.
Almanya'nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de BM Güvenlik Konseyi'nden Esad rejiminin uyguladığı şiddete karşı çıkmanın zamanı geldiği çağrısı yaptı.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, tasarıya engel olanların tarih karşısında sorumlu olacaklarını söyleyerek Rusya’yı üstü kapalı uyardı.
Suriye Müslüman Kardeşler Örgütü, yüzlerce kişinin öldüğü Humus olaylarıyla ilgili uluslararası bir soruşturma komisyonunun kurulmasını talep etti.
BÜYÜKELÇİLİKLER ÖNÜNDE PROTESTOLAR
Suriye'nin Londra Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular büyükelçiliğe zorla girmek isteyince, 6 kişi gözaltına alındı.
Londra polisi, Suriye'nin Humus kentinde yaşanan gelişmelerin ardından Suriye'nin Londra Büyükelçiliği önünde yaklaşık 150 kişinin toplandığını bildirdi.
Almanya'nın başkenti Berlin'de ise bir grup protestocu Suriye'nin Berlin Büyükelçiliğine zorla girdi.
Berlin polisi yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 eylemcinin dün Suriye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin kapısını kırarak içeri girdiğini belirtilerek olayda camların ve mobilyaların kırıldığı ifade edildi.
Yunanistan'ın başkenti Atina da, Suriyelilerin gösterilerine sahne oldu. Sabah erken saatlerde Suriye'nin Paleo Psihiko semtindeki büyükelçilik binası önünde toplanarak, Humus'daki saldırıları protesto eden yaklaşık 50 gösterici, elçilik binası önündeki nöbetçi kulübesini tahrip etti.
- Etiketler :
- Haberler