Brüksel'de PKK çadırı gerginliği

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da 35 kişiyi öldüren terör örgütü PKK'nın bugün sembolleriyle Brüksel'de gösteri yaptığını, bunun Türk halkının acısını gözardı etmek olduğunu belirterek, "Biz diğer ülkelerin acılarına saygı duyuyoruz, diğerlerin de bizim acılarımıza saygı göstermesini bekliyoruz" dedi.

Brüksel'de PKK çadırı gerginliği

Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'le ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terör örgütü PKK'nın, zirvenin yapıldığı AB Konseyi binası yakınına çadır kurmasına dönük eleştirileri ile ilgili soru üzerine şöyle konuştu:

"Gerçeğin birçok yüzü var. Bunlardan biri, şu anda önünüzdeki üç lider, bir anlaşmaya varmak için beraber çalıştı. Tusk, iki kez Türkiye'ye geldi. Birkaç gün önce Türkiye'deydi. Biliyorum ki uyumadı; diğer ülkeleri de ziyaret etti. Ben de buraya uyumadan geldim. Avrupa'daki gerçekliğin bu yüzü, liderlerin sığınmacılar için bir çözüm bulmaya çalışması."

PSV TARAFTARLARININ GÖÇMEN DİLENCİ KADINLARI AŞAĞILAMASI

Davutoğlu, İspanya'nın başkenti Madrid'de oynanan Atletico Madrid-PSV Eindhoven maçı öncesinde bir grup Hollandalı taraftarın, göçmen dilenci kadınları aşağılayıcı davranışlarına da değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçeğin başka yüzüne dikkat çektiğini belirten Davutoğlu, "Gördüğümüzden eminim, bazı Avrupalılar, bir videoda, sığınmacılara bozuk para atıyordu. Sanki kuşlara atarmış gibi. Sığınmacılar ise bu bozuklukları almak için koşuşturuyordu. Müslümanların Avrupa'da yeri olmadığını söyleyen lider var. Gazetecilere saygı duyuyorum ancak bazı gazeteciler, sığınmacıların daha güvenli bir yere geçmesini önlemek için onlara çelme taktı" diye konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTÜ, BUGÜN AYNI SEMBOLLE BRÜKSEL SOKAKLARINDA GÖSTERİ YAPIYORDU"

Türkiye'nin doğruya erişmek için her zaman Avrupa'nın diğer yüzüne karşı eleştirisel olmayı sürdüreceğini kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Terör saldırısının ardından beni arayan her tüm liderlere teşekkürlerimi ilettim. Bu teröre karşı dayanışmadır. Fransa Cumhurbaşkanıyla beraber Paris ve Ankara'daki saldırıları konuştuk. Bu gerçeğin diğer yüzüyse, Ankara'da otobüs bekleyen çocukları, kadınları, gençleri, 35 kişiyi öldüren terör örgütü. Düşünebiliyor musunuz, bir araba otobüs durağına geliyor ve patlatılıyor. Ailelerine gitmek için bu otobüs durağında bekleyenler, hayatını kaybediyor. Bazılarının ise kimliklerini belirlemek bile çok zordu. Çünkü vücutları tamamen parçalanmıştı. Bu terör örgütü, bugün aynı sembolle Brüksel sokaklarında gösteri yapıyordu. Siz nasıl hissederdiniz? Kendinizi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve benim yerine koyun."

"HERKES BİZİM DUYGULARIMIZI ANLAMALI"

Terör örgütü PKK'nın saldırılarının DAEŞ'in Ankara ve Paris'teki saldırılarından bir farkı olmadığını söyleyen Davutoğlu, PKK sembolleriyle gösteri yapılmasının Türklerin acısının gözardı edilmesi oluğuna dikkat çekti. Başbakan Davutoğlu, "DAEŞ ve PKK arasında bir fark yok. Herkes bizi bizi dinlemeli ve duygularımızı anlamalı. Buraya gelmeden önce hastaneyi ziyaret ettim, yaralıları gördüm. Biz diğer ülkelerin acılarına saygı duyuyoruz, diğerlerinin de bizim acılarımıza saygı göstermesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan buna dikkat çekti. Gerçeğin bu yüzüne dikkat çekti" diye konuştu.

JUNCKER'İN SÖZLERİ

Başbakan Davutoğlu, daha barışçıl bir kıta için bu konuda eleştirilerinin süreceğini de vurguladı.

Bunun üzerine, AB Komisyonu Başkanı Juncker ise, "İnsanlar, yaptığı yorumlar konusunda dikkatli olmalı ve bazı ifadelerde bulunmaktan geri durmalı. Belçika Krallığı hakkındaki yorumları reddediyorum" diye konuştu.

DAVUTOĞLU'DAN JUNCKER'E CEVAP

Başbakan Davutoğlu ise, Juncker'in sözleri üzerinde şöyle konuştu:

"Bu cevabı verirken Belçika Krallığına, Belçikalı dostlarımıza, halkına saygımı da ifade etmek isterim. Burada bir ulus, bir ülke zikretmedim konuşmamda. Ancak bütün ülkelerden de teröre karşı mücadelede omuz omuza verilmesini beklemek bizim hakkımız. Nasıl Türkiye'ye yönelik eleştiriler bizi bazen zorlasa da rencide etmiyorsa, Avrupalı dostlarımıza yönelik eleştirilerin onları rencide etmemesi lazım. Biz, fikir özgürlüğü çerçevesinde fikirlerimizi paylaşırız ve ortak değerlerimiz etrafında da her zaman birbirimize saygılı şekilde eleştiri dili kullanabiliriz."

Sayfa Yükleniyor...