Bunlar da Ermenistan'ın ön şartları

Ermenistan Anayasa Mahkemesi Türkiye'yle imzalanan protokollerin ancak "diplomatik ilişki kurulması" ve "ortak sınırın açılması" durumunda geçerli olabileceğine karar verdi.

Bunlar da Ermenistan'ın ön şartları

Ermenistan Anayasa Mahkemesi, Türkiye'yle Ermenistan arasında 10 Ekim'de imzalanan protokolleri geçen hafta onayladı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin açıkladığı gerekçeli karar soğuk duş etkisi yarattı.


Ermenistan Anayasa Mahkemesi, protokollerin ancak "diplomatik ilişki kurulması" ve "ortak sınırın açılması" durumunda geçerli olabileceğini bildirdi.

Mahkeme, Ermenistan'ın 1921 tarihli Kars Anlaşması'nı kabul ettiği yorumlarına da karşı çıktı.

"Karşılıklı sınıra saygı duyulması"na ilişkin protokol maddesinin yalnızca, 1990'dan sonra yapılan anlaşmalar için geçerli olduğunu savundu ve ortak tarih komisyonunun 1915 olaylarını ele alamayacağı kararına vardı.

Mahkeme, bu komisyonun 1915 olaylarının "soykırım" olduğunun uluslararası arenada tanınmasını desteklemek amacıyla kurulacağı yorumunu yaptı. Bu yorum Türkiye açısından kilit önem taşıyor, çünkü 1915 olaylarının araştırılması için bir tarih komisyonu kurulması Türkiye'nin önerisiydi.

Mahkeme'nin yaklaşımını "kabul edilemez" bulan Ankara, kararın protokollerin ruhuna aykırı önkoşullar ve kısıtlayıcı hükümler içerdiğini vurguladı. "Bu karar, söz konusu protokollerin müzakere gerekçesini ve protokollerle hedeflenen temel amacı sakatlamaktadır" denildi.

Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin kararının süreci daha da zora sokabileceği belirtiliyor. Zira Erivan'ın protokollerin onay sürecindeki aksama nedeniyle Ankara'yı suçlayıcı bir tavır sergilediği biliniyor.

Hatta Ermeni yetkililer, Mart ayına kadar Türkiye'nin parlamentoda onay sürecinin tamamlamaması durumunda imzasını geri çekeceği sinyallerini gönderiyordu.

Sayfa Yükleniyor...