Cameron Türkiye yolcusu

İngiltere'nin yeni Başbakanı David Cameron, iki günlük resmi ziyarette bulunmak üzere yarın Türkiye'ye geliyor.

Cameron Türkiye yolcusu

İngiltere'de Mayıs ayı başında yapılan genel seçimin ardından kurulan koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti'nin 43 yaşındaki lideri Cameron'a 26-27 Temmuz tarihlerindeki ziyaretinde, Dışişleri Bakanı William Hague de eşlik edecek.        

Cameron'ın göreve gelmesinin üzerinden henüz üç ay geçmeden Türkiye'yi ziyaret etmesini, yeni İngiliz hükümetinin Türkiye ile ilişkilere verdiği önemin göstergesi olarak değerlendirdi.
    
"YENİ HÜKÜMETİN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERE ÖNCELİK VERDİĞİ AÇIK"
İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Sir David Logan, ziyareti, Dışişleri Bakanı Hague'in 1 Temmuzda yaptığı dış politikayla ilgili konuşması çerçevesinde değerlendirdi.       

Logan, Hague'in bu konuşmada Türkiye'nin AB sürecine güçlü destek verdiğini ve Türkiye'yi, Avrupa'nın en büyük gelişmekte olan ekonomisine sahip bir ülke olarak kendisi için yeni bir rol ve yeni bağlantılar kuran "iyi bir örnek" olarak değerlendirdiğini belirtti.        

Hague'in ayrıca, Batı Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya'da oldukça etkin bir ülke olarak gördüğü Türkiye ile çalışmak için özel diplomatik çaba sarf edeceklerini söylediğini kaydeden Logan, bu konuşmanın hemen ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Londra'ya resmi ziyarette bulunduğunu hatırlattı.        

İngiltere'nin bir önceki Başbakanı Gordon Brown zamanında, ikili ilişkilerde bir yavaşlama olduğu görüşünü dile getiren Logan, ancak yeni İngiliz hükümetinin Türkiye ile ilişkilere öncelik verdiğinin açık olduğunu ve bunun yeni İngiliz dış politikasının bir parçası olarak görülmesi gerektiğini söyledi.        

Cameron'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ele alacağı konular hakkında Logan, sözlerini şöyle sürdürdü:        

"İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye ile Brezilya'nın girişimi ya da Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin bozulması gibi son gelişmelerin, Türkiye'nin ABD ve Batı Avrupa'ya ilgisini kaybettiği anlamına geldiği yönündeki görüşlere katılanlardan biri değilim. Ancak, Türkiye'den en üst düzeyden değerler, bağlılıklar ve politikalar konusunda sapma olmadığına dair yeniden güvenceye ihtiyacımız var. Çünkü bunlar yeni İngiliz hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin ve güçlü Türkiye-İngiltere ilişkilerinin nedenleri. Umarım Cameron'ın ziyareti Türkiye tarafından bu güvenceyi vermek için kullanılır."
        
AB ÜYELİĞİNE VE KIBRIS'TA ÇÖZÜME DESTEK
Dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından, merkezi Londra'da olan Chatham House'un Avrupa ve Ortadoğu Araştırmaları Direktörü Fadi Hakura da, Cameron'ın ziyaretinin yeni İngiliz hükümetinin Türkiye, Brezilya, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere verdiği önem çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirtti.        

Tony Blair ve Gordon Brown döneminde de İngiliz hükümetinin Türkiye'ye stratejik önem verdiğini ve AB üyeliğini desteklediğini kaydeden Hakura, yeni hükümetin de bu politikayı sürdüreceği görüşünü dile getirdi.        

Hakura, İngiltere'nin yeni hükümetinin verebileceği temel desteğin, Türkiye'nin AB üyeliği ve Kıbrıs sorununa bir an önce çözüm bulunması konularında olacağını ifade etti.        

Türkiye'nin yaptığı reformlara hız vererek AB sürecini hızlandırması gerektiğini söyleyen Hakura, bu sürecin hızlanmasının İngiltere gibi üyelik sürecine destek veren ülkelerin elini güçlendireceğini kaydetti.        

Cameron'ın Erdoğan ile yapacağı görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra AB'ye katılım süreci ile iki ülkenin ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması bekleniyor.         Ziyaret sırasında ayrıca, Erdoğan'ın 2007 yılındaki İngiltere ziyaretinde iki yıllık süre için imzalanan "Türkiye-Birleşik Krallık Stratejik Ortaklık Belgesi"nin güncellenerek, yeniden imzalanması planlanıyor.        

İngiltere Başbakanı Cameron, Türkiye ziyaretinden önce ABD'ye resmi ziyarette bulunmuştu.
       
UNAN: "İNGİLTERE ENERJİ ALANINDA TÜRKİYE'YE YÖNELECEK"
Ziyaretin özellikle orta vadede iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere olumlu katkı sağlaması da bekleniyor.        

Türkiye'nin bu yılın ilk beş ayında İngiltere'ye ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,5 oranında artarak 2,62 milyar dolara yükseldi. İngiltere'den ithalat da söz konusu dönemde, geçen yılın ilk beş ayına kıyasla yüzde 45,7 artarak 1,76 milyar dolara ulaştı.       

Yetkililer, bu artışın nedenlerini, İngiliz ekonomisinin durağanlıktan çıkması ve sterlinin TL karşısında değer kazanması olarak açıklıyor.       

Cameron'ın Türkiye ziyaretinin iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerine olumlu etkisi olacağını anlatan, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Griffin adlı fon şirketinin portföy yöneticisi Aziz Unan, orta ve uzun vadede özellikle enerji alanında Türkiye ile İngiltere arasındaki işbirliğinin artacağına dikkati çekti.       

Son 3-4 yıldır Avrupa'da, özellikle de İngiltere'de Türkiye'ye yönelik ilginin arttığını belirten ve bu çerçevede Cameron'ın Türkiye ziyaretinin önemine işaret eden Unan, İngiltere'nin önümüzdeki dönemde Rusya ile enerji alanındaki işbirliğini ve yatırımlarını zayıflatarak, Türkiye'ye yöneleceğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...