Cellat aranıyor

İş tecrübesi olmayan, lise mezunu...

Cellat aranıyor

Zimbabve'de son celladın "ağır vicdan azabı" sonucu emekli olmasının ardından, ilanla yeni bir cellat aranıyor.

Ülkedeki son celladın, vicdanen rahatsız olduğu için işine devam edemeyip emekli olması ile 50 kadar idam mahkumunu cezaları da, yeni cellat bulununcaya kadar ertelendi.

Yeni cellat bulmakta zorlanan hükümet ise son çare olarak ilan vermeyi seçti. Hazırlanan ilana göre, yeni cellatta iş tecrübesi aranmıyor, ama en az lise mezunu olması şart.

Hükümet yeni bir cellat arayışına girmişken, idam cezasının kaldırılması istekleri de yükselmeye devam ediyor.

Ay başında Shepherd Mazango adlı idam mahkumu insan hakları gruplarının desteği ile Yüksek Mahkeme'ye cezasının temyizi ve idam cezasının kaldırılması için başvurdu.

Eski bir polis memuru olduğu söylenen Zimbabve'nin son celladı, Cezaevleri İdaresi ve Adalet Bakanlığı ile biten anlaşmasını yenilememişti. Eski bir üst düzey cezaevi yetkilisi, celladın her zaman işinden dolayı çok büyük vicdan azabı çektiğini söyledi.

İdamların infaz edildiği Harare Merkez Cezaevi'ndeki idam sehpalarının inşaat malzemeleri ve ağaçtan yapıldığı ve bağımsızlıktan önceki dönemden kalmış olduğu belirtiliyor. Kayıtlara göre, Zimbabve'de 1980'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana toplam 78 kişi idam edildi.

Zimbabve'de idamlar Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin Papa 2. John Paul'le 1988'de görüşmesinden sonra bir süre askıya alınmış, bu dönemde onlarca idam cezası ömür boyu hapse çevrilmişti.

İdam cezasına karşı kampanya yürüten bir grubun başkanı olan Edson Chiota, anlaşması bittikten sonra işyerinden ayrılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan son celladın adının açıklanmadığını söyledi.

Devlet Başkanı Mugabe'nin ZANU-PF partisi ile koalisyon hükümeti kuran Demokratik Değişim Hareketi'nin idamlara karşı olduğu ve hazırlanmakta olan yeni anayasada idam cezasını kaldırmaya çalışabileceği belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...